Na izložbi hrane i pića 200 izlagača i 50 novih proizvoda

0
Kao novi proizvod predstavlja se chutney od smokava
Kao novi proizvod predstavlja se chutney od smokava

Izložba hrane i pića Histria 2013. koja se do nedjelje održava u pulskom Domu hrvatskih branitelja okupila je oko 200 izlagača te nastavlja prošlogodišnju novinu promoviranja novih proizvoda – proizvoda koji se prvi put predstavljaju na izložbi, prvi put stavljaju u prodaju i proizvoda koji nisu prisutni na tržištu dulje od godine dana.

Među njima je i Marko Komparić iz Pule koji je svojoj paleti proizvoda dodao novi - Chutney (čatni) od smokava. „Chutney je prilog za različite vrste jela i ima tipično slatko – kiselo – ljuti okus. Vrlo dobar je za mesna jela i sireve, pogotovo svježi sir, može se kombinirati sa slatkim i slanim jelima i daje jednu posebnu draž raznim jelima“, rekao nam je Komparić. Inače, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparić Marko proizvodi džemove od smokava, smokvenjake te maslinova ulja koja su nagrađivana na raznim smotrama.

Nagrada Turističke zajednice Istarske županije za replike starih naušnica

Klaudija Vorić u Puli predstavlja unikatan nakit izrađen po starim barbanskim, žminjskim i vodnjanskim naušnicama. „Projekt smo nazvali Hrvatski nakit tj. Nakit kroz stoljeća. Restaurirali smo i vodnjanski nakit te smo napravili novu verziju vodnjanskih naušnica i radimo na zaštiti tih replika. Između ostalog, radili smo u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom Buzetom te smo napravili četiri tipa naušnica i tri tipa replika buzetskih naušnica“, rekla nam je Vorić i dodala da su napravili i naušnice sa žirom po uzoru na one koje su naše bake u središnjoj Istri nosile za sreću.

Nakit prodaju uz informacije o tome odakle i iz kojeg doba potječe, a ove su godine dobili i nagradu Turističke zajednice Istarske županije, Zlatna koza, za najbolji turistički proizvod. „Nagrađivani su i međunarodno kao inovatori jer su svoje proizvode zaštitili kao dizajn. Tako da oni dobivaju na dodatnoj vrijednosti, a surađivali smo i sa Arheološkim i Etnografskim muzejom“, rekla je Vorić.

Uz hranu i piće, na izložbi Histria može se naći nakit, torbe, fiskalne kase i mnogi drugi proizvodi. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Marko Komparić
Marko Komparić

Klaudija Vorić ponosna je na nagradu Turističke zajednice Istarske županije
Klaudija Vorić ponosna je na nagradu Turističke zajednice Istarske županije

Replike starih istarskih naušnica
Replike starih istarskih naušnica

Boris Miletić, Martina Velnić Župić, Jasna Jaklin Majetić i Ivan Jakovčić
Boris Miletić, Martina Velnić Župić, Jasna Jaklin Majetić i Ivan Jakovčić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa