Ladonja bez Cuccurina je kao IDF bez Delbianca

0
Cuccurin je najviše sam kriv što se Ladonja poistovjetila s njim
Cuccurin je najviše sam kriv što se Ladonja poistovjetila s njim

Ladonja je 7. veljače predstavila osobe među kojima će se nakon postupka predizbora odabrati kandidati te stranke za istarskog župana i gradonačelnika Pule. S obzirom da se za župana kandidirao samo Bruno Nefat, predizbori će se održati jedino za kandidata za gradonačelnika Pule, između Mauricija Licula i dr. Irenka Srdoča.

Ovime je zapravo na simbolični način zaključena politička karijera Plinija Cuccurina, osnivača Ladonje. Naime, iako se nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima u studenom 2011. godine Cuccurin potpuno povukao iz javnog života, mnogi su se ipak nadali da će se drugi najbogatiji Istranin aktivirati uoči izbora, a budući da je odjavio mjesto boravka u Balama, neki su računali da bi se mogao ponovo prijaviti u Puli i kandidirati za gradonačelnika Pule.

No, od toga očito neće biti ništa, a njegov politički projekt, kojim je htio pokoriti sve istarske gradove i općine, spao je na Županiju i Grad Pulu. Da ironija bude veća, kada je prije četiri godine bilo izvjesno da će upravo Cuccurin biti Ladonjin kandidat za župana, na predizborima su sudjelovala četiri kandidata, a sada kada Cuccurina nema, kandidirao se samo Bruno Nefat.

Nema dvojbe da su Nefat, Licul i dr. Srdoč kvalitetni kandidati, kao što nema dvojbe da bi Nefat bio dobar župan, a Licul i dr. Srdoč dobri gradonačelnici. Međutim, Ladonja se od prvog dana percipirala kao politički projekt Plinija Cuccurina i bez njega je ona ostala bez svog ključnog sastojka.

Nažalost, Ladonja bez Cuccurina je kao nekadašnji IDF bez Delbianca. Istarski demokratski forum bila je stranka izgrađena isključivo na karizmi prvog i do sada najpopularnijeg istarskog župana. Kad se Delbianco povukao, u povijest je otišao i IDF. Nije mu pomoglo ni spajanje s istarskim socijaldemokratima Livija Bolkovića i stvaranje nove stranke ISDF. Nadamo se da će Ladonja ipak preživjeti odlazak Plinija Cuccurina, jer bi bila šteta da istarska politička scena ostane bez ljudi kao što su Mauricio Licul i Bruno Nefat. (Nenad Čakić)    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa