Predstavljeno idejno rješenje trga u Premanturi

0
Cilj projekta je da se znanje i iskustvo na internacionalnom planu dovede i na lokalni nivo
Cilj projekta je da se znanje i iskustvo na internacionalnom planu dovede i na lokalni nivo

U vjećnici Općine Medulin, medulinski je načelnik Goran Buić zajedno sa arhitektom Brunom Juričićem i voditeljem projekta Deanom Skirom 6. veljače 2013. godine prezentirao koncept poboljšanja urbanističke problematike Premanture, odnosno gradskog trga koji obuhvaća javni prostor – Piazzu, dječji vrtić, parkiralište te javnu površinu. Cilj projekta je da se znanje i iskustvo na internacionalnom planu dovede i na lokalni nivo.

Koncept je takav da se napravi poveznica između četiri elementa, te omogući autonomni pješački koridor odvojen od automobila i komercijalni koridor. Na taj bi se način poboljšala kvaliteta ljudskog života općenito.

Dizajn koji obuhvaća takav koncept je vrlo inovativan i moderan, te bi omogućio Premanturi prepoznatljiv landmark i vizualan doživljaj 21. stoljeća. Naime, zid koji odvaja vrtić od javnog prostora i automobilskog koridora je osmišljen kao val koji daje dinamiku crvene boje. Njegova namjena nije samo ograda sa zanimljivim dizajnom, već i kao klupa sa strane gdje se nalazi javni prostor. Po tome se može prepoznati jedna vrsta interakcije.

Dizajn je inovativan i moderan
Dizajn je inovativan i moderan
Na mjestu gdje se nalaze štandovi obuhvatilo bi se sve u jednom poput paviljona, odnosno tipologija lođe kao što se nekad koristilo u Veneciji. Dakle, javni prostor sa kafićem bi bio atraktivniji s obzirom da bi se povezao sa pješačkim koridorom i nesmetano funkcionirao u odnosu na promet. Isto tako, pješački prijelaz na prometnici bi se produžio da stvori bolji sigurnosni element.

Idejni plan trga bi se uklopio u sadašnje stanje Premanture

Što se tiče rasvjete, koristila bi se ona koja zadovoljava europski standard, odnosno najnovije generacije lampi sa led izvorima koje ujedno štede energiju. Za prvo održavanje rasvjete treba proći 15 godina od instalacije te su samim time i troškovi reducirani. Uz to takav tip rasvjete ima mogućnost kontrole svjetlosnog toka te mogućnost automatske regulacije.

Idejni plan trga bi se uklopio u sadašnje stanje Premanture, omogućio bi dnevni i noćni boravak, tj. novi sjaj tokom cijele godine, a ne samo ljeti. U planu je dodatno poticanje privatnika koji bi kasnije mogli sudjelovati u drugim projektima, između ostalog i nastaviti sa investicijama.

Načelnik Općine Medulin na kraju je zaključio da se nada da će se žitelji Premanture i vlasnici svojih objekata uz budući centar aktivno uključiti u stvaranje novog identiteta Premanture kako bi ona živjela tijekom cijele godine, a ne samo ljeti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa