Robert Marušić iz Buzeta

'Kakve veze ima Buzet s Barbanom, Žminjem i Kanfanarom?'

0
Robert Marušić
Robert Marušić

Nakon što je 23. prosinca 2020. istarskoj javnosti predstavljen “Sporazum o udruživanju turističkih zajednica gradova i općina s područja središnje Istre” pod nazivom “Autentična Istra”, otvorenim pismom javnosti se obratio Robert Marušić, turistički promotor iz bivši direktor Turističke zajednice iz Buzeta. Njegovu rekaciju objavljujemo u nastavku:     

"Već je sam naslov nepravedan i nelogičan jer Buzet, Lanišće i Ćićarija su sjeverna Istra i formalno bi bilo napisati “središnje i sjeverne Istre” a ako je projektno, onda kao Krk i ostali napisati “Sporazum o projektnom udruživanju...”

Naziv “Autentična Istra” je ime koje se već koristi, a postoji i web stranica www.authentic-istria.com koju predstavljaju TZ Općine Motovun, TZ Središnje Istre i TZ Općine Žminj, i navedeni su Pazin, Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sv. Lovreč, Sv.Petar u Šumi, Tinjan,Motovun i Žminj. Ime je neuvjerljivo i nemaštovito, ali o njemu malo kasnije.

Potpisani Sporazum ide po smjernicama utvrđenih programom i projektom Autentična Istra. Kako taj program i projekt nisu sastavni dio potpisanog Sporazuma, gdje se on javno može pročitati? Pretpostavljam da su ga članovi buzetskog turističkog vijeća Loredana Krbavčić, Radmila Karlić, Nevija Merlić, Nevio Ladavac, Dolores Zornada, Teo Krbavčić i Nilda Marinac dobili, pročitali i dobro proučili jer digli su ruku za udruživanje. Odluku o zaključenju ovog Sporazuma, donose turistička Vijeća. 

Ima li tu Ćićarije uopće?

Javno je nedavno objavljeno da je usvojen novi Statut gdje TZ Grada Buzeta i TZ Općine Lanišće čine novu Turističku zajednicu koja se zove imenom “Turistička zajednica Buzeta”, a predmetni Sporazum je potpisala TZG Buzeta. Ima li tu Ćićarije uopće?

Moram podsjetiti da je Projektnim udruživanjem Ministarstvo turizma i sporta je propisalo:

“Turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave zaključuju sporazum radi zajedničke provedbe jedne ili više aktivnosti koje trebaju biti usmjerene razvoju turističkog proizvoda i promociji destinacije, i to tako da djeluju kao jedinstvena destinacija. Te zajedničke aktivnosti turističke zajednice (potpisnice sporazuma) ne smiju dodatno obavljati samostalno ili na način drugačiji od načina određenog tim sporazumom.”

 

Ako doslovno tumačim tu odredbu, Buzet kao grad tartufa promotivne aktivnosti Zone tartufa, ako nisu dio zajedničke strategije središnje Istre, više neće moći obavljati sa Centrom tartufa Livadama ili “gradićem tartufa” Motovunom. A kako Livade, Motovun, Oprtalj, Grožnjan nisu u predmetnom Sporazumu to je i vrlo logično. Buzet kao tartufarski Brand ostaje sam. 

U javnosti je komunicirano i predstavljeno citiram:

“Naime, navedeno područje geografski je zapravo homogena te izvrsno povezana destinacija, a kao takva, ona svojim gostima nudi slične turističke proizvode, koji se međusobno nadopunjuju, a koje svaka navedena TZ razvija zasebno, ali i u suradnji s TZ-ovima u okruženju...”

Što povezuje Buzet i Barban? 

To nije točno! Istarske Toplice su 9 kilometara od Buzeta i u Epicentru su Zone tartufa, a Barban je skoro 90 kilometara od Buzeta da se figurativno izrazim. Što je tu homogeno i izvrsno povezano? Zrenj NE, Žminj Da, Livade NE, Kanfanar DA, Motovun NE, Buzet DA, Oprtalj NE, Jurići DA, Istarske Toplice Sv. Stjepan NE. 

U medijima je javno još konačno prezentirano citiram:

“za svako godišnje razdoblje definirat će se dodatni prioritetni turistički proizvodi i projekti, koji će doprinositi daljnjem razvoju i promociji destinacije središnje, ruralne, odnosno 'Autentične Istre'.”

Buzet i pogotovo Lanišće nisu središnja Istra

Buzet, pogotovo Lanišće, Ćićarija nisu destinacija središnja, ruralna odnosno “Autentična Istra”. 

Nespretna riječ, program “Autentična Istra” asocira da postoji i ona Neautentična. Znači kao turistički proizvod predstavljeni brand, gost, posjetitelj, turist kad ode u Vrsar, Novigrad, Poreč, Rovinj ili Bale ide u onu Istru koja nije autentična. Pula nije autentična jer valjda je masovna ali Karojba je autentična jer nema masovni turizam. Predlažem da se Brijuni priključe isto jer su sigurno autentični. 

Inače, TZ Središnje Istre prva je turistička zajednica područja u Hrvatskoj, osnovana 2007. godine za područje 9 općina i gradova, odnosno uspješno djeluje punih 13 godina. Uspješni su, sve više prepoznatljivi i čestitam im na projektu. Primjerni su. Mnogi bi trebali tu učiti kako se radi i upravlja destinacijom. Naročito mi na sjeveru Istre. 

Buzet je bratimljen sa Koprom i sutra Šengenske granice brišu vidljivu crtu, ruše postavljene kontejnere. Turisti će putovati, dolaziti i zadržavati se u logičnim krajevima zaokruženim prirodnim pravcima što su za sjevernu Istru od istoka Učka, na zapadu Ponte Porton, na sjeveru Ćićarija na jugu brana Butoniga, Draguć, Zamaski Dol, Motovun. To je naša istarska Toscana. Sjeverna Istra. Nord Istria. 

To je naše turističko profitno brdo Kronplatz oko kojega se nalaze biseri Hum, Roč, Sovinjak, Draguć, Zrenj, Oprtalj, Motovun, Grožnjan, Žbevnica, Ćićarija, Vrh i mogao bi nabrajati u nedogled. Tu se nalaze višemiljunski obiteljski hoteli, vile i kuće za odmor. Oni koji su uložili taj veliki novac svojim gostima žele pružiti sadržaje sa vrlo jasnom i logičnom komunikacijom. Najbližom plažom, najbližim restoranom, najbližim Eventom. Jer on je tu. U Zoni jedinstvenog tartufa i ekstra čistog zraka Žbevnice i Slavnika.

Onaj koji bude večerao u Sovinjaku neće spavati u Žminju

Sutra će onaj koji koristi našu sjevernoistarsku destinaciju, na pršut i šajbež skočiti u Kubed a ne u Hrboke. Onaj koji bude večerao u Sovinjaku vjerojatno neće spavati u Žminju nego u Motovunu. Paraglajder će noćiti ispod Ćićarije u Roču a ne u Draguzetima. Dane tartufa u Livadama ćemo reklamirati našim gostima u Buzetu gradu tartufa jer je udaljen samo 15 kilometara, večerati u humskoj konobi i spavati u Ročkom Polju, pojesti pizzu kod Ražmana u Gračišču i prenoćiti u Istarskim toplicama. Novigrad, dolinom rijeke Mirne, izlaz na more dvadeset minuta vožnje ima više poslovne turističke logike od šetnje centrom Žminja gosta koji spava u Buzetu ili Bazjakima.

Nije problem turistički projektno kandidirati naprimjer “krumpir iz Ćićarije” i “krumpir iz Gospića” pa tako aplicirati raznim Fondovima i dobiti sredstva za originalni proizvod itd. To je projekt koji ima svoje ime, naziv, početak, kraj i to je to. Nitko nije protiv toga.

Buzet je ponosni Neautentični grad sjeverne Istre. On mora okupljati oko sebe dobre turističke projekte i u suradnji sa Lanišćem, Ćićarijom, Lupoglavom, Motovunom, Oprtljem, Livadama, Grožnjanom obavezno bratskom Opčinom Koper i pogledom prema Antenalu izgraditi prepoznatljivu destinaciju, imiđ, vizual. Jednom sam ljutit komentirao da sigurno ne želimo biti “kišni dan” zapadne obale Istre. Buzetu nije mjesto u središnjoj Autentičnoj Istri, ni projektno, ni nikako. Most na Rižani nam je bliži. Kaj ne?", napisao je Robert Marušić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa