Novosti kritizirale Glas Istre zbog naslova o kafiću u Marčani

0
Foto: Novosti/Facebook Glasa Istre
Foto: Novosti/Facebook Glasa Istre

"Usprkos stalnim upozorenjima različitih institucija – od pravobraniteljice do cehovskih organizacija, pa na kraju krajeva i određenih civilizacijskih dosega koji bi se u 21. stoljeću trebali podrazumijevati - određeni mediji i dalje ne odustaju od nacionalnog kao ključnog u prikazivanju nečijeg identiteta, posebno kad su u pitanju negativci i još više – kad su u pitanju Srbi", pišu Novosti u članku u kojem kritiziraju naslov pod kojim je Glas Istre objavio tekst o kafiću koji je u Marčani radio usprkos korona lockdownu. Tekst iz novosti prenosimo u nastavku.

"Praksa je takva da smo valjda već svi navikli na naslove u kojima je 'Srbin' nekoga udario ili je 'Srbin' nešto skrivio. Jedan takav: 'Srbin pored Pule mrtav-hladan otvorio kafić. Ušla policija i pronašla goste', objavljen je u utorak na Facebook stranici Glasa Istre. Tema teksta bio je ilegalno otvoreni kafić na području Marčane. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, izvještava Glas Istre, policija je utvrdila da ga je otvorio 67-godišnji državljanin Srbije, inače vlasnik kafića, 21. prosinca u 7.45 sati, gdje je zatečen uz 69-godišnju djelatnicu i dva gosta koja su konzumirala alkoholna pića. Svi su dobili prekršajne naloge, a ovaj 'Srbin' iz naslova i kaznenu prijavu zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti temeljem koje je priveden.

 

U tekstu nema dodatnih detalja, kao ni imena vlasnika, koji je valjda najprije čovjek i osoba pa tek onda Srbin, ako je uopće Srbin. Zašto ne bi bio, na primjer, Hrvat iz Srbije? Ili Zambijac? Norvežanin? 

Nakon nekoliko prigovora u postovima ispod teksta, poput ovoga: 'Zar je bilo potrebno naglasiti da je Srbin, na ovakav način širite mržnju, da li je važno Hrvat-Srbin, ako je napravio prekršaj, isto je to za sve, potreba za naglaskom da je Srbin govori o vama da ste pokvareni i da vam je samo važno da nekog tko je druge nacionalnosti ocrnite' ili 'Jako je važna nacionalnost za to što je napravio. Vi baš ciljano potičete mrzilačke komentare i netrpeljivost i niti ne brišete iste. Odvratne metode', urednici Glasa Istre promijenili su naslov i stavili točniji, ali opet s isticanjem tog 'srpskog' koje valjda privlači čitatelje i potiče na klikabilnost, tako da je ispod njega više komentara nego na svim ostalim postovima objavljenim danas zajedno.

Novi naslov, naime, glasi: 'Državljanin Srbije pored Pule mrtav-hladan otvorio kafić. Ušla policija i pronašla goste'. Za usporedbu, iznad njega je članak posvećen hrvatskoj reprezentativki u rukometu Teni Japundži, koja je – kako ističe Glas Istre – jedina Istrijanka u nacionalnom timu. U tekstu povrh spominje se 'opaki Puljanin'. Nema, dakle, ni Srba ni Hrvata. Osim kod 'neodgovornog Marčanca' koji je, eto, prije svega Srbin.", napisale su Novosti.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

AGENT/ AGENTICA ZA NEKRETNINE

Do: 20.01.2021.

FAŽANA-FASANA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA