Prototip minibusa iz Novateca prevozit će Labinjane

0
Minibus Munivo
Minibus Munivo

Proteklog je tjedna stigla odlična vijest kako je Labinski Novatec, tvrtka s četvrt stoljeća iskustva u automatizaciji i kontroli procesa, potpisala ugovor o dodjeli sredstava iz strukturnih fondova Europske unije vrijedan više od 28 milijuna kuna. Radi se o financiranju projekta elektrificiranog multifunkcionalnog niskopodnog vozila koji Novatec već tri godine razvija u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba.

Riječ je o projektu izrade prototipa u dvije varijante - minibusa s 20 sjedala i dostavnog vozila istih gabarita, ali i stvaranja vlastitog odjela za istraživanje i razvoj koji će nastaviti razvijati vozila i komponente u sektoru e-mobilnosti.

Ugovor o dodjeli sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, kojim će se razvijati MUNIVO, inovativno multifunkcionalno niskopodno električno vozilo, potpisali su resorni ministar Tomislav Ćorić i direktor tvrtke Novatec d.o.o. Vladimir Peršić.

Novatec kao nositelj i partneri Fakultet strojarstva i brodogradnje te Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u sklopu projekta  izradit će dva prototipa vozila koja će ublažiti svakodnevne probleme putnika u gradskom i prigradskom prometu, istaknuo je Vladimir Peršić, direktor tvrtke Novatec nakon potpisivanja vrijednog ugovora.

Zanimljivo je kako je ovom projektu prilikom njegova kandidiranja početkom godine za financiranje sredstvima iz strukturnih fondova EU-a snažnu podršku pružio i Grad Labin uputivši pismo namjere u vidu suradnje za korištenje razvijenih prototipa ovih vozila kao lokalnog gradskog minibusa.

„Ovaj je projekt primjer svega onoga čemu u Labinu težimo, primjer projekata kakvim želimo obilježiti budućnost. Labinska tvrtka Novatec u brojnim je projektima prepoznata na globalnoj razini kao predvodnik i tvrtka s vizijom ispred svog vremena. Ovakvi sofisticirani proizvodi, u potpunosti razvijeni i osmišljeni u našoj zajednici, ogroman su doprinos razvoju lokalnog gospodarstva i doprinose dodatnom zapošljavanju visokoobrazovanih ljudi. Grad Labin prepoznaje značaj pametne i zelene mobilnosti te smo svoju punu podršku ovom projektu pružili i na način da će prvi prototipovi ovih vozila prometovati upravo u našem gradu kao gradski mini busevi. Dokaz je to kako znanja ne nedostaje, kako su labinske tvrtke i ljudi sposobni za najviše domete, a vjerujem kako nas u budućnosti očekuje još mnogo sličnih zanimljivih i kvalitetnih projekata. Još jednom čestitam na uspjehu i željno iščekujemo prvu vožnju našim Labinom!“, istaknuo je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Iz Novateca objašnjavaju kako je koncept vozila MUNIVO osmišljen na Katedri za motore i vozila Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Riječ je o vozilu M2 kategorije, koje se pokreće elektromotorom napajanim iz baterija te pogonom na stražnje ili sve kotače. Za proizvodnju minibusa zainteresirano je nekoliko internacionalnih investitora, između ostalog i partneri iz Južnoafričke Republike. U Novatecu vjeruju da će se veliki  dio proizvodnje odvijati u vlastitim pogonima u Hrvatskoj, a stvorit će i vlastiti odjel za istraživanje i razvoj, a upravo zbog ovog projekta u Novatecu namjeravaju zaposliti 15 inženjera.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa