Najbrži hrvatski golub: Ja sam pernati Bolt, Usain Bolt

0
Golubar Petar Radolović ima najbržeg goluba Darka (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Golubar Petar Radolović ima najbržeg goluba Darka (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Golub Darko najbrži je golub listonoša u Hrvatskoj. Osvojio je sve što se osvojiti da, iako će u svojoj letačkoj karijeri zasigurno još puno puta briljirati. Kada bi ga njegov vlasnik odlučio prodati na prestižnoj aukciji Pipa Raising Pigeon, bio bi bogat čovjek, piše 24sata.

No, ne pada mu na pamet, jer golubovi listonoše za vlasnika Petra Radolovića (43) iz Valbandona znače ljubav i samo to. Njegovi golubovi odradili su brojne utrke do Mađarske, Poljske i Austrije te natrag, preletjeli cijelu državu i Crnu Goru i vratili se kući. 

 

- Taj hobi strastveno moraš voljeti a ja ga volim još od djetinjstva kada sam kao šestogodišnji dječak zaljubljeno gledao te ptice. Nabavio sam par golubova u prvom razredu osnovne škole od susjeda i tako je sve počelo. Moram obavezno spomenuti obitelj Milović iz Belgije bez koje ja danas ne bi bio tu gdje jesam jer su mi  pomogli uvesti me u taj svijet i postali smo veliki prijatelji. Moj golub Darko dobio je ime upravo po prijatelju Darku Miloviću. Puno je odricanja i puno rada s tim pticama a veliku podršku imam od supruge Mirne koja trpi sve ove godine moje “gluposti”. Fascinantno mi je bilo razmišljati kako se ti golubovi vraćaju kući sa stotina kilometara udaljenih lokacija. Danas ih imam 127 i to su vrhunske ptice koje traže puno tvoga vremena,puno odricanja,treniranja i rada da bi postali prvaci - priča Radolović za 24sata.

Objašnjava da su to isključivo listonoše te da je ta vrsta najrasprostranjenija u svijetu. 

- Svima je zajedničko da se vraćaju kući, a ljudi su ih specijalizirali za utrke: kratke od 100 do 400 km, srednje od 300 do 600 km i duge pruge do 750 km, a postoje i maratoni gdje golubovi lete do 1500 km, od mjesta puštanja do svog doma. Mi smo se u Hrvatskoj specijalizirali uglavnom za te kratke utrke, a najdalje što moji su moji golubovi letjeli je oko 800 kilometara. Zbog korona virusa ove godine nismo mogli prelaziti granicu ali ove nadolazeće će biti moguće pustiti ih iz Crne Gore. Član sam  kluba “Istra” Vodnjan i član Hrvatskog saveza golubova listonoša - objašanjava Petar. 

Iako je ova godina zbog korone i njima bila specifična, uspjeli su kao klub osvojiti titulu viceprvaka Hrvatske i klub je time ostvario svoj najveći uspjeh u trideset godina od kada postoji. Ono što je fascinantno kod tih ptica je da se uvijek vrate kući. 

- Golub je vrlo pametna ptica i ne biste vjerovali, točno poznaje svog vlasnika. Kako se baš uvijek vrate, i dalje je misterij. Nitko  nema precizan odgovor na to pitanje. Najviše se oslanjaju na promatranje terena i okoline i na zemljino magnetsko polje. Kao da imaju unutarnji navigacijski uređaj, no još nitko nije objasnio taj unutarnji magnet kojim golubovi detektiraju magnetno polje. Imaju te nevjerojatne sposobnosti brzine i orijentacije koje znanstvenici ni danas nisu u potpunosti otkrili - objašnjava Petar za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa