Iz tiska izašao novi kalendar Jurina i Franina

0
O ekomuzeju Vlaški puti piše Viviana Brkarić (foto: Kristian Stepčić Reisman)
O ekomuzeju Vlaški puti piše Viviana Brkarić (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Izišao je iz tiska kalendar Jurina i Franina za 2021. godinu. Popularni istarski godišnjak sa stoljetnom tradicijom donosi niz tema vezanih uz Istru. Tako časopis piše o počecima novinstva u Istri, o 100. obljetnici štrajka labinskih rudara poznatom kao Labinska republika, o izborima u Istri 1921. godine, o sunčanim satovima na istarskim zgradama i trgovima, o Čakavskom saboru kao kulturalnom fenomenu, o porečkoj barci staroj 2.000 godina, o istarskoj kulturnoj baštini i labinjonskoj cakavici te o dugoj tradiciji matičnih knjiga u Istri.

Časopis donosi i razgovor s pulsko-milanskim kiparom i slikarom Gualtierom Mocennijem, zapis o istarskim napuštenim naseljima, a otkriva i tko su sve bili autori dijaloga Jurine i Franine u medijima. Iz časopisa se može saznati i kako se Austro-Ugarska borila protiv monopola pulskih mesara interventnim uvozom argentinske govedine i tko je bio neuhvatljivi istarski bandit i gangster.

Autori priloga u Jurini i Franini istaknuti su novinari, znanstvenici i kulturni djelatnici. Nakladnik je kao i dvije prethodne godine Errata corrige iz Poreča, glavni i odgovorni urednik je Drago Orlić, u uredništvu su Vanesa Begić, dr. sc. Slaven Bertoša, Robert Buršić, dr. sc. Darko Dukovski, Drago Orlić, dr. sc. Ivona Orlić, Milan Rakovac, Mirjan Rimanić, dr. sc. Evelina Rudan i Davor Šišović, pomoćnik urednika i lektor je Vlado Mandić, likovni urednik Vladimir Bugarin, a tiskar Grafomark Zagreb.

U uvjetima mjera za zaštitu od koronavirusa o prezentaciji časopisa javnost će pravodobno biti obaviještena putem medija javnog priopćavanja. No, knjiga se može naručiti već sada na  jurinaifranina@gmail.com.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA