Koliko Istra izdvaja u državni proračun?

Kajin: 'Lerotić ne zna. Miletić zna, ali manipulira. Jakovčić šuti'

0
Damir Kajin (foto: Nenad Čakić)
Damir Kajin (foto: Nenad Čakić)

"Lerotić. Koliko Istra izdvaja u državni proračun? Lerotić ne zna. Miletić zna, ali manipulira. Jakovčić je svjestan svega, pa šuti", smatra bivši saborski zastupnik Damir Kajin.

"Jakovčić je kao župan 2012. naručio studiju u Zagrebu, kao da to nisu mogli napraviti Istrijani, 'Učinci decentralizacije u RH na ekonomski položaj Županije istarske'. Što je ona pokazala? Ne da ostaje 10 posto od uprihodovanog u Istri, već ostaje 90 posto, kad se novac vrati iz državnog proračuna. Pa idemo redom. Do 2000., u ono ratno vrijeme Istri je ostajalo maksimalno 60%. Ali da preskočim tu brutalnu eksploataciju. Bio je rat. Izbjeglička kriza, nažalost privatizacija, gdje su najbolje od najboljeg za sebe pokupili socijalistički direktori. Bivši komunisti i svi, gotovo svi, Istrijani", piše Kajin.

 

"Godine 2013. u Istri je uprihodovano 7,629 milijardi kuna poreznog novca, a u Istri je ostalo 6,913 milijardi kuna. Znači , država je za sebe zadržala 716 milijuna kuna ili cca 90 milijuna eura. Ništa. Međutim, što se dešava zbog nesposobnosti lokalnih vlasti od 2017. do danas? Istra već 2017. povlači više novaca iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Godine 2018. iz proračuna, u odnosu na uplaćeno, povlačimo čak nevjerojatnih milijardu kuna. Zašto? Zbog Uljanika kojeg su uništile uprave, razne plovidbe, lokalna samouprava, briselci koji su ga namještali svojim poslodavcima, sindikati... Godine 2019. zbog gradnje Ipsilona i protestiranih jamstava Uljanika, Istra iz proračuna povlači nevjerojatnih 3,5 milijardi kuna u odnosu na uplaćeno. Godine 2020. oko milijardu kuna u odnosu na uplaćeno, jer je zbog korone turizam kolabrirao", piše Kajin.

"Sramotno je da se manipulira istinom. Istra kao nitko, osim Zagreba, do 2016. nije uplaćivala u državni proračun, a danas živi od zaduživanja tog proračuna, jer sami za sebe ne bi mogli ništa zbog nesposobnog vodstva. Država pomaže, na neki svoj način, gospodarstvu u koroni, lokalna samouprava i Županija apsolutno ničim. Želim da se to promijeni. A kada spominje Opću bolnicu. Da nije bilo Milanovića i mene, nikada se 2014. ne bi počela graditi. Tko je bio protiv? IDS. Tko je bio protiv dr. Hrstić? IDS. Uloženo je 800 milijuna kuna po principu: 50 milijuna kuna EU, a u odnosu na ostalo 75% država, 25% istarski gradovi i općine. Volio bih da Istra bude autonomija, ali ako se lažemo, to nećemo biti. Ako krademo i uništavamo simbole industrije i istrijanske prepoznatljivosti poput Uljanika, bit ćemo prokleti.", zaključuje Kajin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa