buzet

Odgođena izložba: 'Danas svatko može staviti reklamu za tartufe'

0
Robert Marušić
Robert Marušić

"U dogovoru sa Zapovjednikom istarskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevcem, moramo odgoditi ovogodišnje planirano druženje istarskih tartufara i Izložbu tartufa u Buzetu, koje se trebalo odvijati 21.studenog od 12 sati u restoranu Stara Oštarija. Kako su sve manifestacije i sajmovi istarskih tartufa ove godine odgođeni za narednu sezonu, nadali smo se da će se barem ovo okupljanje lovaca istarskih tartufara simbolično održati na velikoj otvorenoj terasi Stare Oštarije u gradu tartufa, Buzetu", javili su organizatori Izložbe bijelih tartufa i godišnjeg druženja istarskih tartufara u Buzetu. 

Predsjednik Udruge tartufara Darko Muzica žali za odgodom ali i poziva na poštivanje svih epidemioloških mjera dok ne prođe pandemija virusa Covid19. Udruga tartufara zbog Covid 19 virusa nije održala 1. rujna ove godine tradicionalno obilježavanje otvaranja sezone lova na bijele tartufe u Motovunskoj šumi. Na buzeštini, Stara Oštarija Buzet, Toklarija Sovinjsko Polje i Konoba Vrh jedine za sada posjeduju Županijsku licencu "Tartufo Vero" što je obavijest svim konzumentima da se kod njih poslužuju isključivo svježe naribani istarski tartufi.

Zato je i odabrana lokacija Stare Oštarije. Svježi tartufi na pjatu su problem hrvatskog turizma jer ne postoji dovoljna edukacija potrošača, informiranje domaćih i stranih turista kako izgledaju i kako se poslužuju "dijamanti istarske kuhinje". U zabludu se dovode potrošači kojima se poslužuju gotova jela sa tartufatom i raznim aditivima koji mirišu na tartuf. To je posebno izraženo u Dalmaciji i na Primorju.

 

"Svjedoci smo da danas svatko može postaviti reklamu "tartufi" a da svježih tartufa u konobi, gostionici pa čak i restoranu uopće nema", naglašava Robert Marušić iz organizacijskog odbora, koji dodaje: "Istra je ovdje najviše napredovala, pa se zahvaljujući novim propisima svježi tartufi, crni i bijeli. konzumiraju gotovo cijele godine. Još samo da se uredi regulativa, koja je izrazito negativno za tartufe izražena uz jadransku obalu što su reklame =Čevapi-Riba-Tartufi=, a vjerojatno ni R od svježe ribe ni T od svježeg tartufa. To je prevara potrošača, i predlažem onima koji donose propise da uvedu kategoriju 'jela sa okusom tartufa' pa neka kupac bira", zaključuje Marušić.

Udruga tartufara Istre poziva ostale koji se još nisu pridružili udruzi, da to učine jer se za 2021. godinu priprema niz pozitivnih aktivnosti koje će ojačati poziciju lovca tartufara, olakšati mu razne godišnje troškove od veterinarskog, prehrambenog do skupne kupnje dozvola za lov. Udruga tartufara Istre podsjeća da je zahvaljujući inicijativi udruge i održanom pazinskom sastanku u veljači 2020. s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković zaustavljena devastacija Motovunske šume i uspostavljen pozitivan dijalog s buzetskom podružnicom Hrvatskih šuma, i otvoren dijalog s Hrvatskim vodama za puštanje vode u stara korita rijeke Mirne.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa