katarina nemet:

'Uvozimo hranu koju možemo sami proizvesti. To je apsurd'

0
Katarina Nemet
Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet u Saboru je 5. studenoga sudjelovala u raspravi o rebalansu državnog proračuna. Naglasila je kako je iz brojki vidljivo koliku štetu je javnim financijama nanijela pandemija korona virusa i navela da se takva kriza nije mogla predvidjeti, no kako ipak trebamo biti realni i reći da za loše stanje hrvatske ekonomije nije kriv isključivo korona virus, već u dobroj mjeri i nečinjenje Vlade unazad 4 godine.

Nemet je istaknula kako je ovaj rebalans između ostalog i predložen da se bar djelomično plati dug veledrogerijama koji se broji u milijardama kuna i dodala kako se jako dobro zna da taj dug nije od jučer i da nije prouzročen samo ovom pandemijom, nego se povećava iz godine u godinu zbog nespremnosti Vlade da se uhvati u koštac s velikim problemima zdravstvenog sustava, koji je pred slomom.

Napomenula je kako se godinama oslanjamo isključivo na turizam te istaknula kako je IDS konstantno upozoravao da preveliko oslanjanje na jednu gospodarsku granu može predstavljati ozbiljnu opasnost, što nam je nažalost, ova turistička godina i dokazala.

„Hrvatska je turistička zemlja i to svakako može i mora ostati, no turizam se mora razvijati kao dodana vrijednost našem gospodarstvu“, kazala je te dodala kako je naš krucijalni problem prespori razvoj ostalih sektora koji moraju biti temelj razvoja gospodarstva, a hrvatsko gospodarstvo zabrinjavajuće zaostaje i godinama svjedočimo propadanju industrije, padu robnog izvoza i rastu uvoza.

 

Istaknula je da nam trebaju reforme i to one prave, strukturne koje godinama izostaju i to reforme javne uprave, industrije, poljoprivrede. Napomenula je kako nemamo stvoreno okruženje koje će privlačiti investicije jer nama potencijalni investitori bježe iz zemlje, odustaju od ulaganja zbog ogromne i spore birokracije. Dodala je i kako imamo zapuštenu državnu imovinu koja ima potencijala, ali koja zbog nesposobnosti Vlade propada. Spomenula je kako uvozimo hranu i to onu koju možemo i sami proizvesti, što je apsurd.

Navela je kako nam nedostaje i dugoročne vizija kako pokrenuti ekonomiju jer je činjenica da je naša ekonomija među najgorima u Europi. Također, kazala je da je nužno okrenuti se digitalizaciji radi ubrzanja ukupnog gospodarskog rasta.

„Istina je da je pandemija negativno utjecala na cijeli svijet, činjenica je da su sve grane pretrpjele značajne gubitke, no nemojmo se zavaravati da bi nam bilo puno bolje u odnosu na prethodne godine, da nije bilo pandemije“, istaknula je Nemet te dodala kako korona kriza nije i ne može biti izgovor za sve one probleme koje imamo godinama i koje godinama ne rješavamo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa