reportaža iz ližnjana

'U izvrsnim smo odnosima s fureštima iz Medulina' (video)

0
Ližnjan
Ližnjan

Ližnjan i njegova općina po mnogočemu su jedinstveni u Istri: jedina su općina koja ima putnički aerodrom i zatvor, ima Nezakcij, arheološko nalazište rimskog grada koji je prethodno bio središte Histra, imaju najpliću i najpitomiju luku Kuje i najveća polja kelja u Istri, a na mjestima gdje nije zasađen kelj, nepregledne površine prekriva vrijesak.

'Golf igralište imamo već 29 godina, samo ga vi niste vidjeli'

„Golf igralište imamo već dvadeset i devet godina, samo ga vi niste vidjeli nikada. Nismo ni mi, ali nema veze. Ali ga imamo“, rekao nam je Dario Balde, pokazujući da možemo govoriti i o posebnom, ciničnom ližnjanskom smislu za humor.

Mislio je na Marleru, zemljište na kojemu je Dražen Ladić, vratar Vatrenih koji su na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. godine osvojili broncu, namjeravao izgraditi golf igralište, ali dok je ishodio sve papire, financijer je odustao. Marlera je ostala pusta i divlja zato što je JNA ovdje imala farmu goveda, o čemu svjedoče ruševine nekadašnjih staja. Iz istog razloga je neizgrađeno i turistički neiskorišteno ostalo svih dvadeset i osam kilometara ližnjanske obale. To je, objasnili su nam Baldeovi prijatelji s kojima je čavrljao dok su pecali na rivi u Kujama, na neki način blagoslov, jer je more ostalo čisto.

Time smo prešli na drugi „popis“, na ono što Ližnjan i općina nemaju. Uvala i luka Kuje zaštićeni su od svih vjetrova, ali luka nema priključke na struju i vodovod, nema komunalnog veza, asfaltiran je samo dio pristupnih putova i, što je posebno zanimljivo, Ližnjan nema kanalizacije, svi su na septičkim jamama. Još nedostataka otkrio nam je Aleksandar Schmidt iz Šišana: “Mjesta oko Ližnjana nisu tretirana na isti način kao središte općine. Zapostavljaju nas, osobito kada je riječ o nerazvrstanim cestama koje se ne održavaju. Dvanaest godina živim u Šišanu, nisu mi izgradili ni pristupnu cestu, ni priključak na vodovod, premda sam platio sve doprinose, nego sam to morao učiniti sam.“

 

S njim smo razgovarali prije nego što je ušao u trgovinu u središtu Ližnjana, na Muntu. Centar je ovdje jasan, nalazi se između dviju crkava, sv. Martina i Majke Božje. Do 1990. godine, ističu mještani sav Ližnjan nalazio se u krugu od dvjestotinjak metara od zvonika Župne crkve sv. Martina. Ližnjan je stiješnjen, to je bilo ribarsko naselje na uzvisini iznad uvale i prirodne luke Kuje. Dobro je što je izgradnja kuća za odmor, vikendica, stanova i apartmana nastavila slijediti tradiciju blago zaobljenih ulica, jer to mjestu daje čar, budući da nemate odmah sve pred sobom, nego vam se postupno otkriva. Treba napomenuti da stari dio uopće ne izgleda star, nećete ovdje naći ruševnu kuću!

Turizam je razlog što ovo mjesto od nešto manje od tisuću stalnih stanovnika, ima školu, poštu, ambulantu, ljekarnu, nekoliko restorana i trgovina, hotel, mesnicu, automehaničara, servis za bicikle, ronilački centar, salon za uljepšavanje i geodetski ured. Samo, malo prije smo rekli da turizma gotovo i nema ...

'Medulinci i Ližnjanci se ne vole'

Ima ga, ali u susjednoj općini Medulin, a Ližnjan i Medulin su praktički spojeni - između ploča koje obavještavaju da ste izašli iz Ližnjana i ulazite u Medulin i obrnuto manje je od dvadeset metara. Pokušali smo od naših sugovornika saznati što Ližnjanci misle o Medulincima.

„Ne vole se, ali tako to je između svih sela u svijetu. Puno putujem, pa znam da se negdje ulica bori protiv ulice, premda to nema nikakve pozadine. Mislim da su čak nekada Ližnjan i Medulin bili zajedno. To da Medulin ima posjede u Premanturi,  Pješčanoj uvali i Vintijanu meni izgleda kao totalno nerazumna podjela“, kaže Schmidt, koji je za teritorijalni preustroj Hrvatske.

„Sva sreća da su se Medulinci tako reći svi iselili i prodali kuće i zemljišta, pa smo u izvrsnim odnosima s fureštima iz Medulina“, odgovorio je u svom stilu Balde. Balde je, informirao nas je, staro ližnjansko prezime, kao Grbin, Boljun i Škifić, kojih ima sve manje. Stvari ipak idu na bolje: na sjevernoj strani Uvale Kuje talijanski investitor gradi turističko naselje za tisuću gostiju,a na suprotnoj strani rusko-ukrajinski investitori su najavili izgradnju marine. Općina je nedavno sredstvima EU-a uredila šetnicu duž južnog dijela uvale i to je bio pravi potez. Pokušali smo saznati što riječ Kuje znači, ali nitko ne zna. Ni guglanje ne daje rezultate. Svaka informacija je dobro došla. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa