'Dvije su nonice glasno uživale u ručku u pulskoj Vodnjanki'
U subotu oko dva dvije su nonice glasno uživale u ručku u manjoj blagovaonici pulske Vodnjanke. S osobitim su zadovoljstvom, na specifičnoj pulskoj mješavini talijanskog i hrvatskog, komentirali njok s domaćim pekmezom od šljiva. Kad bi se snimao igrani film o staroj Puli, jučerašnji bi scenu trebalo rekonstruirati, piše portal Plava kamenica.
Pulske penzionerke sjedile su za stolom ispod crne ploče na kojoj je bio ispisan subotnji Vodnjankin jelovnik :marinade, riblja juha, brudet, šarag, trilje, moli, orada, škombre, tjestenina s bijelim ili crnim tartufima, boškarin, teletina…Osim paste s bijelim tartufima ništa nije skuplje od 100 kuna. Naručili smo po tanjur marinada, dakle malih ribljih predjela i po tanjur frigane i pohane ribe. Prvi je tanjur izgledao perfektno jednostavno i čisto: kuglica paštete od orade u kojoj srećom nije bilo sirovog češnjaka, srdela u marinadi od slatkog luka, inćun mariniran s paprikom, komadić skuše i konfitirane palamide.
I svaki je ovaj zalogaj bio izvrstan, a posebno inćun koji je zadržao okus žive ribe, i srdela: srdele na savor često gube teksturu, no ova je upila sve bogate okuse marinade i uspjela zadržati čvrstoću mesa. Glavno jelo izgledalo je još jednostavnije; dvije frigane triljice, jedan mol, par pohanih inćuna i komad pečenog šarga. Radilo se o čistoj apoteozi jednostavnosti u lokalnoj gastronomiji. Mali je oslić imao savršeno bijelo, pahuljasto, sočno meso, triljice su bile uzorno mineralne, a inćuni bogati i hrskavi. Svaki element ovog jela ne samo da je bio prepun čistih okusa, nego je imao uzornu teksturu, baš by the book. Krumpirova salata s crvenim radičem vjerojatno je najfinija koju smo dosad probali u Hrvatskoj. Za desert nažalost nismo imali vremena.
Pulska Vodnjanka spada među najbolje hrvatske restorane u žanru svježe, lokalne i jednostavno pripremljene hrane. Preciznošću pripreme svježih sastojaka i čistim prezentacijama, pulska Vodnjanka spektakularizirala je jednostavnost. Vinska karta sadrži nekoliko izvrsnih buteljki poput Claijeva Svetog Jakova, Medeine Punta Grece ili Atima, piše Plava kamenica.