Kome je duhovito ovakvo maskiranje?

0

Samo jedan dan prije Međunarodnog dana Holokausta koji se obilježava 27. siječnja, na tradicionalnu primopredaju gradskih ključeva maškarama u Labin stigla je i grupa maškaranih Riječana s velikim i jasno istaknutim simbolom nacističke ideologije pogubne za milijune ljudi, većinom Židova – kukastim križem. Križ je bio naslikan na staklu zeleno obojenog automobila, a kako su i Riječani bili odjeveni u maskirnu odjeću ali bez nacističkih obilježja i očito im je cilj bio predstavljati nekakve vojnike i našaliti se, a ne šokirati okupljene.

Upravo u tome i jest problem, ali i paradoks. Ovaj simbol danas šokira samo rijetke. S jedne strane svima su nam poznati nacistički zločini, slike izgladnjelih i mučenih logoraša obišle su svijet, dok smo s druge strane potpuno neosjetljivi na njihov glavni simbol. Nemoguće je proći bilo kojim hrvatskim gradom, a da ne naiđemo na grafite kukastih križeva nacrtane po raznim zgradama, zidovima i slično. Zašto bi maškare bile izuzetak kad je on banaliziran do te mjere da smo na njega već nekako navikli, unatoč krvavim zločinaima koje simbolizira.

Isticanje nacističkih obilježja kažnjivo je u nekim europskim zemljama, no ne i kod nas. Ipak, prema Zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira, može biti kažnjen onaj koji na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova te nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika ili crteža remeti javni red i mir. Kako u ovom slučaju nije došlo do remećenja javnog reda i mira, policija koja je bila prisutna na labinskoj predaji vlasti maškarama, nije imala razloga reagirati. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa