Branko Blažina predstavio roman u Rijeci

0

U povodu Mjeseca knjige u Gradskoj su knjižnici Rijeka predstavljeni zavičajni autori – „Beletrini“ pisci iz Istre i Kvarnera. Jan Bolić iz Rijeke predstavljen je  kroz svoj  kriminalistički roman Težina stvarnosti, zbirku poezije Trenutci, a najavljena je i njegova nova knjiga Život kakav želiš živjeti. Daniela Uzelac iz Opatije govorila je o knjigama iz svog serijala Put boginje, Buđenje boginje, Ritam boginje i Div i diva. S ove, istarske strane Učke predstavljen je Branko Blažina i njegov roman Otisci potkova.

Roman je hvalospjev selu i seljaku, konju, Barbanu i Trci na prstenac i po riječima Sandre Pocrnić Mlakar, urednice zagrebačke „Beletre“ jedinstvena je pojava u našim književnim krugovima, jer na vrlo emocionalan način govori o selu i prednostima koje ono pruža za život.

„Da, roman je namijenjen  publici u ruralnoj sredini“, naglasio je Blažina i rekao kako ga je napisao jednostavnim rečenicama, pazeći pritom da ne budu otrcane. Roman je u tom smislu komunikativan i lakoća čitanja  njegova je prednost. Potvrđuju to u brojni čitatelji koji mu se svakodnevno javljaju. Posebno ga dirnulo javljanje  kolege s kojim je davno prijateljevao na početku svog televizijskog rada, koji je doslovce rekao: „ Upoznao sam tvoj  smisao za tople ljudske priče, ali ovo je iznad toga. Zastao sam na trenutak, dugo razmišljao, a onda, bez razmišljanja sam sebi rekao – takvo nam je štivo trebalo.“

Urednica Pocrnić je  naglasila kako  će se roman s jednakim zanosom čitati u Istri, Dalmaciji u Slavoniji, gdje će mnogi s lakoćom prihvatiti Nina, glavnog lika romana. U tom su pogledu laskave riječi, koje je  o tom liku zapisao književni kritičar i profesor na Filizofskom fakultetu u Osijeku dr.sc. Luka Pejić: „Nino je heroj koji pripovijeda barbansku prošlost ... protagonist priče o Trci na prstenac, utjelovljenje viteza, njegova nesebična inkarnacija, koja na neki način samoga sebe žrtvuje kako bi Trka opet postala čvrsta stvarnost u Barbanu, pa i šire... budućnost postaje sadašnjošću, sadašnjost prolazi, prošlost se pamti, i zahvaljujući Blažininu hrabrom pothvatu, Barban neće proći, nego će nastaviti disati u vremenu - kroz slovo na papiru, kroz generacije koje imaju doći, kroz svaku osobu koja uzme u ruke Otiske potkova i pročita koju riječ“.

Sandra Pocrnić Mlakar najavila je predstavljanje romana u Zagrebu, a potom slijede gostovanja u Dalmaciji i Slavoniji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa