Bivša misica izdala knjigu za djecu

0
Josipa Milevoj sa zbirkom priča "Flekijeve pustolovine, istinite priče"
Josipa Milevoj sa zbirkom priča "Flekijeve pustolovine, istinite priče"

„Flekijeve pustolovine, istinite priče“, naslov je zbirke priča za djecu koja je iz Labinske tiskare izašla 23. listopada. Autorica osam priča o dvogodišnjem psiću Flekiju je Josipa Milevoj, koje će se mnogi sjetiti kao kandidatkinje za Miss Hrvatske 1994. godine s djevojačkim prezimenom Ljuna. Josipa je te godine ponijela titulu Miss fotogeničnosti.

Kasnije je završila Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, a sklonost prema kreativnom pisanju oduvijek je prati.  

„Nekada davno pisala sam za Riječ, glasilo labinskog dekanata, a i na poslu sam voljela pisati dopise. Ove priče su spontano izašle iz mene u ožujku ove godine. Sinu Veniju, sada ima devet godina i ide u treći razred osnovne škole, uvijek sam prije spavanja čitala priče i tu sam 'magistrirala', na tim dječjim pričama. Taj moment stvaranja priče za djecu za mene je poseban užitak, doživjeti to je jedno posve novo iskustvo. Pišem gotovo svako rano jutro oko 5.30 sati nadalje, kada svi spavaju i nitko me ne ometa. Stvoriti lijepu pisanu riječ za djecu vjerojatno je sličan doživljaj kao i stvaranje rukama - gradnja kamenog zida ili nečeg drugog. Samo pisanje je već dovoljna nagrada za moju dušu, a ono lijepo što može doći uz to znati ću cijeniti i uživati i u tome“, kaže autorica.

Fleki je njihov obiteljski pas, a priče o njemu su istinite. Kaže, probala je i izmišljati priče, ali to je išlo sporo i teško, pa je odustala. Zapravo, kada imate nekoga kao što je Fleki, priče nastaju same.

„Fleki je mješanac, potomak pasa iz našeg susjedstva. Majka mu je mješanka jazavčara i koker španijela, a otac mu je najvjerojatnije Jack Russellov terijer. Čini se da je malo više 'povukao' od 'noneta' jazavčara. To je tako umiljat i drag pas da svi koje sretnemo u šetnji požele pomaziti ga. Ali, ima i jednu nezgodnu crtu, voli lajati na ježeve u našem vrtu i morali smo uskočiti da ih ne rastrga“, priča Josipa o glavnom junaku svoje zbirke.

Posljednja priča govori o susretu Flekija i mačka Figara i početku njihovog prijateljstva, a o njihovim pustolovinama pričat će nova zbirka priča.

„Mačak Figaro došao je iz Pule. Okotio se u jednom skladištu u kojemu radi Veniov 'cio'. Napisala sam tri priče o Flekiju i Figaru i nadam se da ću sljedeće godine izdati zbirku. Usporedo pišem priče o djevojčici Ceciliji i njenim potovanjima po Dalmaciji. Bazirane su na istinim događajima, a iza djevojčice Cecilije krijem se ja “, priča autorica.        

„Flekijeve pustolovine, istinite priče“ ilustrirao je Mladen Bolfek, akademski likovni umjetnik iz Karlovca.

„Našla sam njegove radove na Internetu i jednostavno osjetila da je to umjetnik koji može pružiti ono što treba mojoj knjizi. Naša suradnje je bila lijepo iskustvo i nastavit ćemo je, kaže Josipa Milevoj.

Izdavanje knjige financijski su potpomogle jedinice lokalne samouprave i tvrtke s Labinštine. Naručiti se može na posebnoj Facebook stranici slanjem poruke na messenger, a od sredine studenoga bit će u prodaji u labinskom Birografu. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa