Pulski SDSS „razvrgnuo“ nepostojeću koaliciju s IDS-om?

0
Miloš Bajić, Peđa Grbin i Radovan Cvek
Miloš Bajić, Peđa Grbin i Radovan Cvek

Miloš Bajić, predsjednik pulskog SDSS, je na konferenciji za medije, koju je održao zajedno sa SDP-ovcem Peđom Gerbinom i HSU-ovvem Radovanom Cvekom, među ostalim rekao i da je SDSS do sada bio u koaliciji s IDS-om te da ju je napustio.

Na te su riječi odmah reagirali iz IDS-a. „Nije točno da je SDSS u Puli bio u koaliciji s IDS-om, pa slijedom toga ne može ni razvrgnuti koaliciju. Ovim putem želimo podsjetiti evidentno neupućenog gospodina Bajića da je SDSS na proteklim lokalnim izborima za Gradsko vijeće Pule izašao samostalno s nositeljicom liste Mirjanom Galo, koja je dobila 1,83 % glasova, čime nije prošla ni izborni prag od 5% te SDSS nije ni mogao biti u koaliciji s IDS-om“, odgovoreno je iz IDS-a.

Iz IDS-a su i podsjetili što je ova stranka sada učinila u zaštiti i promoviranju ljudskih i manjiskih prava, „a posebice 90-ih godina kada je upravo mudrom politikom IDS-a očuvana tolerancija i kultura življenja u Istri, kao i na činjenicu da su predstavnici svim nacionalnih zajednica bili predstavljeni i zastupljeni na IDS-ovim listama“.

„U zadnjih osam godina predstavnik srpske manjine u predstavničkom tijelu Grada Pule bio je zastupljen s liste IDS-a i ujedno je i član IDS-a. Istra prednjači po mnogo čemu u Republici Hrvatskoj, a primjer višejezične, višeetničke i viševjerske  kulture življenja u Istri nešto što se prepoznaje izvan granice Hrvatske i nadmašuje europske standarde“, stoji u odgovoru kojeg potpisuje Duško Kišberi, glasnogovrnik IDS-a. (N.Č.)

Mirjana Galo: Koalicijskim sporazumom na županijskoj razini regulirana i podrška IDS-om kandidatu za gradonačelnika Pule

Na IDS-ovo reagiranje odgovorili su iz Samostalne demokratske srpske stranke i poslali nam presliku Sporazuma o međusobnoj suradnji na izborima za župana i Skupštinu Istarske županije, koji su uoči prošlih lokalnih izbora, 20. travnja 2009. godine, potpisali IDS i SDSS. U Članku 5. Sporazuma regulirano je da će SDSS podržati sve IDS-ove načelnike i gradonačelnike, pa tako i IDS-ovog kandidata za gradonačelnika Pule, a IDS se obavezuje da će dosljedno i u potpunosti provoditi Ustav Republike Hrvatske, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te međunarodne konvencije o ljudskim, građanskim i manjinskim pravima.

"IDS nije ni jednu točku iz sporazuma ispunio i time je pokazao svoj odnos prema manjinama i manjinskim pravima, što će unatoč IDS-ovom podmetanju građani i građanke srpske nacionalnosti prepoznati na lokalnim izborima u maju ove godine i svoj glas dati koaliciji SDP-HSU-SDSS", rekla je Mirjana Galo, predsjednica županijske organizacije SDSS-a Istarske županije.

Na opasku Mirjane Galo iz IDS-a pak pojašnjavaju da je Sporazumom iz 2009. godine SDSS obećao potporu IDS-ovim kandidatima za gradonačelnike i načelnike, te listama IDS-a za gradska i općinska vijeća "svugdje gdje SDSS nema svoje liste".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa