Buzet popularan za useljevanje? 'To je ponižavanje inteligencije'

0
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Među pet najpopularnijih hrvatskih gradova u koje se građani useljavaju, nalaze se dva istarska, Buzet i Poreč. Tragom ove nevjerojatne vijesti, poslali smo upit Državnom zavodu za statistiku u Zagreb.

"Poštovani, molimo Vas za dostavu detaljnih podataka o pristiglim novim građanima Buzeta. Ima ih 119 koji su se nastanili u Buzetu 2019. godine i postavili ga statistički u sam vrh hrvatskih gradova u koji se dolazi živjeti. Imamo nekoliko pitanja:

1. Naš interes za pripremu članka je iz kojih krajeva Hrvatske su pristigli, odnosno iz kojih država Europe ili izvan Europe tih 119 osoba u Buzetu?
2. Interesira nas imate li podatke radi li se o NKV, KV ili VKV osobama i koje su struke?
3. Postoji li podatak, radi li se o osobama s privremenim ili stalnim boravištem u Buzetu?
4. Imate li podatak o njihovoj životnoj dobi?

Zahvaljujemo na točnom i brzom odgovoru", pita Istragram.hr.

Odgovor Državnog zavoda za statistiku:

"Poštovani, u prilogu dostavljamo tražene podatke.
Doseljeno:
Buzet – doseljeno iz iste Županije: 26 osoba
Buzet – doseljeno iz drugih Županija:16 osoba
Buzet – doseljeno iz inozemstva: 119 osoba

Odseljeno:
Buzet – odseljeno u drugi grad iste Županije: 26 osoba
Buzet – odseljeno u drugu Županiju: 34 osobe
Buzet – odseljeno u inozemstvo: 30 osoba

Ujedno Vas obavještavamo da se istraživanja o unutarnjoj i vanjskoj migraciji stanovništva Republike Hrvatske provode na temelju podataka koje prikuplja Ministarstvo unutarnjih poslova. Državni zavod za statistiku ne objavljuje podatke o obrazovnoj strukturi doseljenih i odseljenih jer ovi podaci nisu ažurni. Naime, na obrascu prijave/odjave koji osoba popunjava u Ministarstvu unutarnjih poslova, podatak o stručnoj spremi nije obavezan.Od ukupnog broja doseljenih iz inozemstva u grad Buzet u 2019., većinu čine stranci kojima je odobren privremeni boravak u Republici Hrvatskoj. Podaci o migracijama i metodološka objašnjenja dostupni su u Priopćenju “Migracija stanovništva Republike Hrvatske” koje je objavljeno na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku na ovoj poveznici", odgovara Andrea Galić Nagyszombaty, načelnica sektora.

Buzetski Cimos već nekoliko godina provodi “čistku” domaćih kadrova, visokoobrazovane “buzetske djece” koja je činila respektabilnu intelektualnu inženjersku brigadu cijele kompanije za koju nije bilo nerješivih zadataka. Danas su oni zaposleni u Bujama, Pazinu, Labinu, Rijeci pa čak i Kopru. Putuju svaki dan. Rijetki su ostali u buzetskom Cimosu.

Objaviti da je Buzet popularan po useljavanju stranaca i tu popularnost predstaviti kao kvalitetu, je ponižavanje inteligencije Buzećana jer svi, i to 100% svi u Buzetu znaju da se radi o NKV radnoj snazi iz istočnih europskih zemalja koja popunjava “osakaćene nastale rupe” u buzetskom Cimosu, nastale otkazima buzetskim domaćim kadrovima. Oni su privremeno zaposleni, sa privremenim boravištem od strane agencija koje posreduju u zapošljavanju. Te osobe u Buzetu neće živjeti, zasnivati obitelj, kupiti stan ni graditi kuću. Vjerojatno ni u Poreču, a kamoli Buzetu. Novi život? Hm. A gradonacelnik.hr sa Ipsos agencijom nagrađuje, nagrađuje, nagrađuje… (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa