Želite uštedjeti na računima za struju, vodu i grijanje? U Gradu Pazinu znaju kako!

0
Neke informacije o uštedama građani mogu pronaći i na dva EE panoa
Neke informacije o uštedama građani mogu pronaći i na dva EE panoa

"Građani nas traže informacije o tom kako smanjiti potrošnju, a što se tiče konkretnih upita, bilo je interesa i pitanja oko ugradnje solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode i izolacije fasada. Sve informacije dostupne su kod nas u EE uredu i na info letcima u kojima ima dvjestotinjak savjeta kako se sitnim pomacima može uštedjeti", kazao je prilikom razgovora o provođenju programa energetske učinkovitosti u Gradu Pazinu, Daniel Maurović pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo.

Naime, sve teže gospodarske prilike, sve manja zaposlenost dovode domaćinstva u situaciju da pronađu mogućnosti kako uštedjeti gdje god je to moguće, pa je stoga posjeta EE uredu i razgovor s djelatnicima ured,a koji ujedno educirani EE savjetnici, zasigurno i više nego dobrodošao.

Informacije je moguće pronaći u zgradi gradske uprave
Informacije je moguće pronaći u zgradi gradske uprave
Uštede su moguće i malim promjenama, a najvažnija je svijest građana

Svi mi u svojim domaćinstvima možemo, primjerice, ugraditi štedne žarulje, provjeriti ispravnost slavina zbog mogućeg curenja vode, možemo smanjiti grijanje za jedan stupanj, ili pak, ukoliko postoji mogućnost, uložiti u izolaciju zgrada, odnosno fasada, krovova i prozore.

Ugradnja solarnih kolektora, izoliranje kutija za rolete, ugradnja regulatora na sustav centralnog grijanja, samo su neke od mogućnosti koje mogu pridonijeti uštedi, no, kako kaže Maurović, ponajviše se može uštedjeti na modernizaciji sustava grijanja i boljoj izolaciji.

"Projekt energetske učinkovitosti u Gradu Pazinu započeo još je 2008. godine kada se Grad uključio u program UNDP-a", naveo je pročelnik Maurović, ističući kako je, prema sadašnjim direktivama, cilj da se do 2020. godine za 20 posto smanji potrošnja energenata i emisija ugljičnog dioksida, a da se istovremeno za 20 posto poveća proizvodnja iz obnovljivih izvora energije.

Maurović, koji je također educirani savjetnik za energetsku učinkovitost, kaže da su ciljevi ambiciozni te da iziskuju mnogobrojne aktivnosti. "Mi smo se kao Grad uključili u taj sustav, a osim potpisivanja povelja kojima smo si nametnuli određeni tempo napretka, i sukladno tome pokrenuli smo niz aktivnosti, između ostalog, formirali smo EE galeriju s informacijama za građane i EE ured gdje se građani mogu informirati", kazao je.

Aktivnosti koje su provedene uključuju i  postavljanje dva info panoa za građane, a sve u cilju informiranja i edukacije, da bi smanjenje potrošnje energije, goriva i vode postalo dio svakodnevice.

Malim pomacima do ušteda
Malim pomacima do ušteda
Paket za mlade bračne parove

U suradnji s tvrtkom Lux iz Pazina, u Gradu su osmislili i paket u kojem se nalazi osam štednih žarulja, led svjetiljka i letci s informacijama, koje daruju mladim bračnim parovima s područja Grada te se tako i na taj način promovira program energetske učinkovitosti.

Kako saznajemo od pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo, osim navedenih aktivnosti, prikupljeni su i računi potrošnje energenata zgrada koje su vlasništvu Grada, uz pomoć kojih se, preko ISGE sustava mogu iščitati dijagrami koji pokazuju mogućnosti na kojim se segmentima može intervenirati i poraditi na smanjenju potrošnje.

"Prema statistikama, čim se nešto počne pratiti, potrošnja sama po sebi pada", navodi Maurović dodajući da je ISGE sustav preuzela i država uvidjevši njegovu vrijednost i efikasnost.

"Za te zgrade izrađeni su energetski certifikati i snimljena je kompletna potrošnja" navodi  Maurović. Zgrada se, objašnjava, smješta u određenu kategoriju potrošača, a prema tome se onda dodaju određene smjernice za poboljšanja, da bi se nakon izvedenih promjena stanje ponovo snimilo da se vidi napredak u odnosu na prijašnje stanje.

Daniel Maurović pokazuje paket koji se dodjeljuje mladim bračnim parovima s područja Grada
Daniel Maurović pokazuje paket koji se dodjeljuje mladim bračnim parovima s područja Grada
Izvori financiranja

Posljednja inicijativa na istu temu je Sporazum gradonačelnika, koji podrazumijeva uključivanje Grada Pazina u skupinu gradova koji će se pridržavati načela i smjernica u provođenju energetske efikasnosti.

"Slijedi nam analiza i svojevrsno snimanje kompletne situacije na području Grada, koja se odnosi na energiju, promet, zgradarstvo i sve ono gdje se može utjecati na smanjenje potrošnje energije i na smanjenje emisije ugljičnog dioksida", navodi Maurović.

Trenutno Grad traži moguće izvore financiranja kroz državne poticaje u svrhu obnove zgrada i smanjenja i potrošnja energenata te će se prijaviti na natječaje fondova uz koje će djelomično financirati programe u kućanstvima i zgradama, koji se odnosi na ulaganje u sustave na biomasu, u solarne kolektore za pripremu potrošne tople vode i za grijanje.

"Iako ne možemo znati hoće li sredstva biti odobrena, nadamo se da ćemo uspjeti u našim nastojanjima", zaključio Daniel Maurović pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Tečaj za energetskog savjetnika završio je i sam pročelnik
Tečaj za energetskog savjetnika završio je i sam pročelnik
Obnova fasade zgrade gradske uprave također je jedan od koraka u provođenju programa
Obnova fasade zgrade gradske uprave također je jedan od koraka u provođenju programa
Pazin je pogodan za postavljanje solarnih panela
Pazin je pogodan za postavljanje solarnih panela

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa