istragram:

'Hoće li uvala koja izgleda očajno dobiti svoju novu funkciju?'

0
Uvala Dajla-Karigador (foto: Arhiva)
Uvala Dajla-Karigador (foto: Arhiva)

Dvije građanske inicijative “Moj lipi Karigador” i “Dajla” i udruge Zelena Istra žele da uvala Dajla-Karigador ostane kakva je! Oni su protiv “betonizacije” i dogradnje dviju luka otvorenih za javni promet, kao i jedne sportske lučice. U uvali Dajla-Karigador, smještenoj između Umaga i Novigrada, namjeravaju se izgraditi tri luke: luka otvorena za javni promet lokalnog značaja Dajla-Belveder s 63 veza, luka otvorena za javni promet lokalnog značaja Karigador sa čak 197 vezova i luka posebne namjene-sportska luka Karigador, koja bi trebala imati 50 vezova. Dajla-Belveder je “novigradska”, a ostale dvije su od Općine Brtonigla.

Zelena Istra tvrdi da projekti nisu usklađeni niti međusobno, niti s prostornim planom Istarske županije. Tvrde da se ne radi o nekoliko zasebnih lučica koje jedna s drugom nemaju dodirnih točaka. Osim toga, sve luke imaju i istog naručitelja – Lučku upravu Umag-Novigrad. Tri luke se zajedno spajaju u jedno područje objedinjeno u uvali Dajla-Karigador, a njihove su nadogradnje predstavljene kao različiti i pojedinačni projekti. Predsjednica Zelene Istre Irena Burba tvrdi da je takav način prezentacije, pokušaj prevare građana i građanki, koji su trebali dobiti potpunu informacija o tome da se u Uvali Dajla-Karigador planiraju graditi dvije luke, kao i dodatna sportska lučica u Karigadoru.

Hoće li uvala koja izgleda očajno dobiti svoju novu funkciju ne ovisi samo o dozvolama i dopuštenjima već sigurno i o raspoloženju građana. Ono je sada podijeljeno. Uvala u trokutu Umaga, Brtonigle i Novigrada je višegodišnja tema, a kapital čeka. Ako se neke pita, i ovako je dobro. Još samo čekamo izvanredne vijesti da se u uvali pronalaze četiri endemske vrste: izverugana gromotulja, istarska zečina, bijela šupljika te umaški buhač. Uz to što su endemske, te su biljke i strogo zaštićene, a vjerojatno onda postoji još 59 biljnih vrsta u toj uvali koje su zaštićene zakonom. Na poznatim stijenama Karigadora se gnijezdi sivi sokol, a kod Dajle možete susresti i elenonorinog sokola u velikom broju, pa se očekuje da se zbog toga Uvala Karigador Dajla uvrsti u Ornitološki značajna područja Europe. (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa