Tradicionalna Noć muzeja ovog petka ponovno u Puli

0
Noć muzeja održat će se u petak 25 siječnja
Noć muzeja održat će se u petak 25 siječnja

Pula se i ove godine pridružila mnogobrojnim hrvatskim gradovima u siječanjskom oživljavanju i popularizaciji umjetnosti putem održavanja tradicionalne devete Noći muzeja, koja će se održati u petak, 25. siječnja, od 18 sati do 1 ujutro.

Ovogodišnje izdanje kulturne i turističke (atr)akcije, koja je započela 2005. kao gradski projekt koji je uključivao šest zagrebačkih muzeja, lovi prošlogodišnji rekord od preko 325 tisuća posjetitelja programa koji nudi od 200 hrvatskih muzeja, galerija i kulturnih ustanova.

U petak navečer svim građanima svoja vrata otvorit će četiri pulske kulturne ustanove, koje će na sedam lokacija u samom središtu grada ponuditi pregršt sadržaja. Arheološki muzej Istre organizirao je otvaranje dvaju likovnih izložbi: „Tajne groba“ autorice Kristine Mihovilić u Augustovom hramu na Forumu i izložbe crteža Pietra Nobilea u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca. Arheološki muzej Istre nudi i popratni glazbeni program koji će se sastojati od koncerta klasične glazbe u muzejskom lapidariju i posebnog jazz koncerta koji će se odviti u podzemlju rimskog amfiteatra. U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre za sve će posjetitelje biti otvorena izložba fotografija „Lica iz prošlosti Krnice kroz objektiv Antona Škabića (1871.-1948.)“

Sveučilište Jurja Dobrile nizom događanja odat će zasluženu počast našem renomiranom skladatelju Antoniu Smaregli na adresi njegove-spomen kuće Augustov prolaz 3 u neposrednoj blizini pulskog foruma: organiziranim stručnim vodstvima po zbirci, predstavljanjem prijevoda knjige P. Petronija „Antonio Smareglia: život i skladateljski opus“ te posebnim glazbenim programom. Muzej suvremene umjetnosti Istre uključio se u Noć muzeja na jedinstven način - intervencijama u gradskom prostoru. Na Giardinima će tako, u garaži nekadašnjeg Kina Beograd, biti postavljena ambijentalna video instalacija Silva Šarića, a na zvoniku pulske katedrale projicirat će se video rad Alena Floričića. Osim toga, u staroj tiskari održat će se otvorenje prve izložbe fundusa MSUI-a, nakon čega će uslijediti DJ party.

Muzeji i ostali programi otvoreni su od 18 do 1 sati, a ulaz na sva događanja je besplatan. Popularnosti ove manifestacije svjedoči i podatak da se broj posjetitelja pulske Noći muzeja iz 2011. gotovo udvostručio u 2012., u kojoj je događanja posjetilo gotovo 8000 građana. Obujam ponuđenih sadržaja raste iz godine u godinu, a u petak će dosadašnji rekord posjećenosti zasigurno ponovno biti oboren.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa