Akcija povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke

0

Na Trgu Portarata najavljena je humanitarna akcija koja će se održati povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke ili Ružičastog mjeseca koji se obilježava tijekom cijelog listopada te Dana ružičaste vrpce koji se ove godine obilježava 3. listopada. Gea Pula, Klub žena liječenih od karcinoma dojke ove godine mjesec obilježava pod sloganom "Ne 'ču ben', hodi zajno".

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci pohvalila je vrijedne organizatore akcije te je naglasila kako je Grad Pula stalna podrška radu udruge Gea za koju smo i ove godine osigurali financijska sredstva u iznosu od 70 tisuća kuna, i sličnim akcijama koje su usmjerene prema prevenciji zloćudnih bolesti. „Posebno mi je drago što su organizatori iz kluba Gea Pula unatoč izazovnom vremenu trenutne pandemije uspjeli osigurati kreativan i inovativan program,a vrijedi istaknuti i kako je Grad Pula ove godine na Dan ružičaste vrpce, 3. listopada,  također osigurao i da naš veliki rotor u Šijani zasvijetli u ružičastoj boji.” – kazala je zamjenica gradonačelnika Puh Belci

Zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar kazala je kako joj je iznimno drago i ove godine prisustvovati ovom važnomm događaju te je sve žene pozvala na preventivni pregled koji spašava živote.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravtsvo Istarske županije Aleksandar Stojanović istaknuo je kako treba podsjetiti sve na važnost odlaska na preventivne preglede, posebice s obzirom na ovogodišnju pandemiju koronavirusa zbog koje se mnogi premišljaju o redovitom pregledu u bolnici. “Godišnje u našoj županiji 47 osoba umire od raka dojke te je vrlo važno da svaki pregled shvatimo ozbiljno.” – poručio je ravnatelj Stojanović.

Glavnina ovogodišnjih aktivnosti Gee u Ružičastom mjesecu odvijat će se na društvenim mrežama. Utrka koja će sasvim sigurno (p)ostati tradicionalna narednih godina kada to uvjeti budu dozvoljavali ove godine seli u virtualni prostor. Na Geinu akcija, koja za cilj ima podizanje svjesnosti o raku dojke prvenstveno kod žena, pozvani su baš svi, i to svih dobnih uzrasta: profesionalni i amaterski sportaši, rekreativci, sportski klubovi i udruge, fitness centri, svi koji prakticiraju i promiču zdrav način života. Svi se mogu priključiti na svoj način: da trči, pliva, biciklira, rola, rošula, šeta, hoda, vesla... Sudjelovanje će biti individualno, a svi koji se budu priključiti akciji sami će odlučiti kada i na koji način će to tijekom manifestacije odraditi.

U sklopu aktivnosti koju odaberu, sudionici će imati zadatak fotografirati se i objaviti javno fotografiju na svom Facebook ili Instagram profilu uz #hodi zajno i tagiranjem @Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula. Na taj će način biti u mogućnosti osvojiti nagrade iznenađenja kojima će Gea u znak zahvalnosti za sudjelovanje nagraditi najbolje fotografije raznih kategorija.

Građani koji budu sudjelovali u akciji moći će se prijaviti putem linka na stranici www.geapula.hr. a uplatom donacije po vlastitom izboru dobit će  majicu s ovogodišnjom porukom "NE ću ben, hodi zajno!". Majicu će moći preuzeti u subotu 3. listopada od 9-12 sati na pulskoj tržnici ili svaki dan tijekom listopada mjeseca podignuti u prostorima Gea Pula u Nobileovoj 1 ili zatražiti da se pošalje poštom pouzećem. Osim majice koje ove godine krasi novi slogan kreiran u suradnji s istarskim brendom Čenta šinjorina dobit će edukativno-informativni materijal o raku dojke i o samopregledu.

Aktivnostima u Ružičastom mjesecu Klub Gea namjerava prikupiti novčana sredstva kojima će se financirati programi pružanje psihosocijalne pomoći ženama oboljelim i operiranim od raka dojke, te kvalitetne postoperativne rehabilitacije liječenih žena s ciljem poboljšanja psihofizičkog zdravlja i prevencije sekundarnog karcinoma. Riječ je o provođenju edukacijsko-terapijskih programa novooboljelim i liječenim ženama kroz edukacije, radionice, tretmane i savjetovališta psihoterapeuta, farmaceuta i fitoterapeuta kao potporu u prevladavanju posljedica koje bolest ostavlja na psiho-emocionalno stanje,  kao i edukacije o važnosti i načinima zdrave prehrane i korištenja prirodne kozmetike, oslobođene štetnih sastojaka.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci za potrebe promo spota snimljena je na središnjem gradskom Trgu Forumu ispred Komunalne palače poručivši: „Uključi se i ti tijekom cijelog listopada u Geinu akciju Pregledom do osmijeha!“ Ležerno i sa snažnom porukom Puh Belci je apelirala na žene neka redovno odlaze na preventivne preglede kako bi se bolest otkrila u ranom stadiju kada je izlječiva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa