Kuću u Premanturi srušili bijesni vlasnici! Dan prije ovrhe odlučili izvesti diverziju

0
Srušena kuća u Premanturi (Foto: Jutarnji list)
Srušena kuća u Premanturi (Foto: Jutarnji list)

Nesvakidašnja rušilačka diverzija šokirala je stanovnike Premanture. Kako neslužbeno doznajemo od mještana, bivši vlasnik obiteljske kuće u ulici Selo, koju je izgubio u ovršnom postupku, dan prije nego što je trebala biti predana u posjed novom vlasniku poslao je bagere da je sruše. Kako doznajemo od mještana, bageri su se pojavili oko 10 sati ujutro 14. siječnja, a do 13 sati kuća je bila u potpunosti sravnjena sa zemljom.

Na mjesto događaja stigla je policija, proveden je očevid, a kako priopćuju u Policijskoj upravi istarskoj, kriminalističko istraživanje, po nalogu Općinskog državnog odvjetništva, još traje. Prema odgovoru koji smo dobili iz PU istarske, Policijska postaja Pula zaprimila je dojavu 75-godišnjaka iz Premanture da mu je nepoznati počinitelj u potpunosti srušio obiteljsku kuću u Premanturi u čiji je posjed trebao ući 15. siječnja na temelju ovršne odluke Općinskog suda u Puli, piše Jutarnji list.

Kuća kao zalog za dug

Oštećeni je podnio kaznenu prijavu zbog sumnje u izvršenje kaznenog djela povrede tuđih prava iz članka 241 stavka 2 Kaznenog zakona. Kako neslužbeno doznajemo, srušena kuća donedavno je pripadala obitelji Jurašin. Oni su duži niz godina dugovali novac 75-godišnjem Risti Prodanovu, također iz Premanture, koji je zbog nemogućnosti novčane naplate svojih potraživanja pokrenuo ovršni postupak.

Kako nam je ispričao Prodanov, danas umirovljenik, koji je svojevremeno imao stomatološku ordinaciju u Švicarskoj, on je 1998. godine Vanji Jurašinu posudio veći novčani iznos na tri i pol godine s kamatom od 4 posto. Novac je Jurašinu trebao poslužiti za izgradnju kuće u sklopu koje je namjeravao otvoriti i restoran, što je poslije i ostvario, a kuća je bila zalog za vraćanje duga.

Jurašin je Prodanovu, kako ističe vjerovnik, 2001. trebao vratiti točno 265.040 švicarskih franaka, a riječ je o iznosu u koji su uključene i kamate. Međutim, dužnik to nije učinio.

"Pokrenuo je sudske postupke protiv mene, tvrdio da ja njemu dugujem, sudski troškovi su narasli.

Čekao sam do 2008., kada sam zatražio provedbu ovrhe i primopredaju objekta. On je odbio napustiti objekt, uspio je odgoditi primopredaju 2009. godine, ali nije uspio odgoditi primopredaju koja je trebala biti provedena 15. siječnja jer je sud odbacio njegovu žalbu", ispričao nam je Prodanov, koji tvrdi da je za kuću već platio oko 100 tisuća kuna poreza na promet nekretnina s obzirom na to da je u međuvremenu došla u njegovo vlasništvo.

(Foto: Jutarnji list)
(Foto: Jutarnji list)
Jurašin: Ništa ne znam

Dan prije nego što mu je kuća trebala biti i predana, Prodanov se oko 13 sati automobilom vraćao iz Pule i vidio da objekta više nema.

"Sve je bilo srušeno, a pokraj ruševine nikoga više nije bilo. Nisam ni izlazio iz automobila, bilo me je strah. Imam troje djece i nije mi svejedno. Otišao sam na policiju i sve prijavio. Od policije sam zatražio i da me zaštiti jer strahujem za svoju obitelj", ispričao nam je u jednom dahu Prodanov, ističući da ga samo zanima povrat duga od 265 tisuća franaka, plus trošak poreza na promet nekretninama.

Podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Bivši vlasnik kuće u Premanturi Vanja Jurašin javnosti je postao poznat kada je u ljeto 2011. godine zapriječio prilaz automobilom plažama rta Kamenjak, stvorivši nevjerojatnu gužvu. Jurašin je tada, kao vlasnik triju parcela kojima prolazi javni put “kod križa”, tražio da Općina Medulin s njim potpiše ugovor o zakupu. Jurašin, kojeg smo dobili na telefon, nije želio razgovarati o kući u Premanturi. "Nisam ja vlasnik kuće, ne znam ništa o tome", rekao nam je i prekinuo telefonski razgovor.

Prema riječima prof. dr. sc. Eduarda Kunšteka, dekana Pravnog fakulteta u Rijeci i eksperta za građanske postupke, ovdje bi se moglo raditi o kaznenom djelu povrede tuđih prava.

Prodanovu slaba utjeha

"Vjerovnik ima dvije opcije. Jedna je da podnese imovinsko-pravni zahtjev u sklopu kaznenog postupka, koji se onda vodi kao pridruženi postupak, a druga je pokretanje građanskog postupka", rekao nam je Kunšteka. Prema riječima jednog riječkog odvjetnika, u građanskom postupku koji bi mogao biti dugotrajan utvrdit će se način na koji bi, ako se dokaže krivnja dužnika, trebala biti isplaćena šteta. Kao slaba utjeha Prodanovu ostaje zemljište u Premanturi na kojem se nalazila kuća., piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa