gianfranco kozlović:

'U našem se vinogradu sve bere ručno i to se odnosi na sve pozicije'

0
Gianfranco Kozlović (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Gianfranco Kozlović (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Inovativnim se istarskim vinima uvijek nekako posebno veselimo, a u ovo je doba dodatan razlog za veselje i činjenica da je u istarskim vinogradima berba u punom jeku, grožđe je u odličnom stanju, a vinari za sada itekako zadovoljni. U vinariji Kozlović, saznali smo, grožđe prolazi dvostruku provjeru i tako se kupcima garantira iznimna kvaliteta, piše Jutarnji.

"Berba je u vinariji Kozlović krenula prije tjedan dana, a grožđe je u odličnom stanju. U našem se vinogradu sve bere ručno i to se odnosi na sve pozicije, Valle vinograd, Contarini te nasad single vineyard Santa Lucia. Time kupcima garantiramo da je grožđe prošlo dvostruku selekciju, onu u vinogradu gdje naši berači rade prvu procjenu fiziološke zrelosti na trsu te po potrebi ostavljaju grozdove da dozriju, dok se druga selekcija obavlja na selekcijskom stolu gdje se grožđe iz kašeta preuzima na preradu. Tu se opet ručno grožđe razgrće te čisti od listića ili trave, a po potrebi se natučene bobice uklanjaju.

Kako je vrijeme u ovoj čudnoj i teškoj godini bilo na strani grožđa očekujemo jako dobru berbu te se sada samo nadamo dobrom i sunčanom vremenu. Ove smo godine još više radili u vinogradu, neki su nasadi došli na rod i traže punu pozornost, a provodimo i niz agrotehničkih mjera u spektru ekološkog uzgoja koji traži puno vremena, pedantnosti i ruku u vinogradu. Stoga očekujemo kako niti jedna sorta iz našeg portfelja podbaciti. Grožđe je zaista odlične kakvoće i zdravlja, a odstranjivanjem suvišnih grozdova smo kontrolirali prinose", poručio je vlasnik vinarije, Gianfranco Kozlović. Dodao je i kako su tijekom lock-downa posebnu pažnju posvetili vinogradu, kako se radilo u odvojenim grupama te su tako posao uspjeli održati na visokoj razini. Sva je pažnja usmjerena na vina, goste i njihov siguran boravak u vinariji, piše Jutarnji.

"Što se tiče novih etiketa, ukazali bismo na Selekciju 2017, vino kojem je to druga berba a dolazi s terasastih nasada na Santa Luciji. Radi se o svježem, nebarikiranom vinu koji svoje puno tijelo zahvaljuje upravo selekciji grožđa sa selektiranih pozicija. Raduje nas što je Selekcija prošli tjedan dobila srebrnu medalju na internacionalnom natjecanju Concours Mondial de Bruxelles", dodao je. Kako je u tijeku berba, ekipa iz istarske vinarije Fakin bila je nešto kraća, no Marko Fakin otkrio nam je kako grožđe trenutno spremaju u tankove te da smatra kako će ovo biti jedna od najboljih berbi u njegovoj 10-godišnjoj karijeri, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa