Istra je u agroturizmu vodeća u Hrvatskoj

06.11.2011 - 18:09
Ivo Mujo, Milan Antolović, Ivan Jakovčić i Gracijano Prekalj degustiraju konavalsko grožđe
Ivo Mujo, Milan Antolović, Ivan Jakovčić i Gracijano Prekalj degustiraju konavalsko grožđe

Kišno jesenje poslijepodne bilo je idealno za obilazak istarskih agroturizama u kojima su se 6. studenog, povodom Dana otvorenih vrata agroturizma Istre, nudili meniji po cijeni od svega 50 kuna. Svečano se otvorenje održalo u Kaldiru, agroturzimu Štefanić, a prisutni su bili Graciano Prekalj, direktor AZZRI-ja, Ivo Mujo, državni tajnik u Ministarstvu turizma, istarski župan Ivan Jakovčić, dožupan Vedran Grubišić i županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović.

Prekalj je istaknuo kako se Dani otvorenih agroturizma vrata održavaju drugu godinu za redom, a sudjeluje 11 agroturizma u Istri. „Prošle su godine bili jako dobro posjećeni, pa se nadamo da će tako biti i ove“, naglasio je uz napomenu da je 1600 posjetitelja prošle godine zahvaljujući Danima otvorenih vrata obišlo 10 agroturizma.

Jakovčić: Unutrašnjost Istre je desetljećima nepravedno bila zapostavljena

Agroturizmi su, smatra Jakovčić, samo potvrdili vrijednost Istre i njezinu fantastičnu unutrašnjost koja je, kako je rekao, desetljećima nepravedno bila zapostavljena. „Tako smo u posljednjih 15 godina postali atraktivni poput Provanse ili, pak Toscane te već imamo status partnera tim regijama“, napomenuo je župan i dodao kako je najbitnije da su sugrađani prihvatili taj izazov i pomažu vlasnicima agroturizma.

Rakije od šljive i višnje
Rakije od šljive i višnje

„Mještani međusobno surađuju, jedni od drugih kupuju proizvode i na najbolji ih mogući način nude u svojim agroturizmima. A isto tako na najbolji mogući način koriste okoliš. To je poluga razvoja unutrašnjosti Istre“, rekao je.

Jakovčić je istaknuo skorašnji ulazak u EU kao veliku prednost jer će tada udruge za agroturizam surađivati. U tom je kontekstu spomenuo kuće za odmor i vile u unutrašnjosti, koje nude tisuće i tisuće ležajeva. „Time unutrašnjost postaje najveći hotel u Istri, tzv. raspršen hotel“, zaključio je.

Državni tajnik Ivo Mujo naglasio je da je Istra najbolja u agroturizmu u državi. „Šansa je to za razvoj ruralnog prostora i dopuna kvaliteti“, kazao je. Napomenuo je i da je ta ponuda jamstvo produljenja turističke sezone, a Istra je i u tome prva u državi te od nje i drugi uče“, rekao je i na kraju pohvalio inicijativu Dana otvorenih vrata.

Ivan Štefanić, vlasnik Agroturizma Kaldir
Ivan Štefanić, vlasnik Agroturizma Kaldir

Od Istrana su u Kaldir došli učiti gosti iz Konavala koji su istaknuli zadovoljstvo viđenim. U posjet agroturizmu Štefanić došlo je i 100 poljoprivrednika iz Bjelovara.

Vlasnik Ivan Štefanić istaknuo je kako mu podrška mnogo znači te da mu je ova manifestacija velika potpora u radu. „Kako je ovaj naš kraj poznat po voću, tako upravo te plodove koristimo u našoj ponudi“, rekao je Štifanić. Tako su se, između ostalog, nudile rakije od šljive i višnje, a čak su i zarebnjak i njoki bili sa šljivama. (Tekst i foto: Paola Albertini

Tweet

Posljednje novosti