'Kada si ti na nogostupu ja moram na ulicu'

0

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule podržalo je akciju “Kada si ti na nogostupu ja moram na ulicu” Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije koja se održala 10. rujna u Puli. Zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci i načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić zajedno s organizatorima prehodali su nogostup Mutilske ulice kako bi skrenuli pozornost javnosti na problem kretanja osoba u invalidskim kolicima.

„Grad Pula, kroz svoje Vijeće za prevenciju kriminaliteta čiji je jedan od prioriteta upravo sigurnost u prometu, rado se priključio akciji kako bi još jednom istaknuli važnost sigurnosti građana na nogostupima koju možemo garantirati ukoliko se svi zajedno pridržavamo pravila. Osobe s invaliditetom, majke s kolicima, učenici, umirovljenici i svi pješaci ne mogu sigurno prolaziti nogostupom ukoliko su na njima parkirana vozila“, rekla je zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci.

„Neodgovorno ponašanje pojedinaca u prometu naš život čini još težim, a osnovne životne potrebe nedostupnima, zbog čega smo prinuđeni tražiti pomoć drugih osoba. Neodgovornim ponašanjem pojedinaca uz osobe s invaliditetom ugrožene su sve skupine građana i djeca“, naglasio je predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije Mladen Jurada.

Načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić pojasnio je kako policija u sklopu svoga redovnog djelovanja, ali i kao članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule još jednom apelira na građane da se pridržavaju zakonskih propisa vezanih uz parkiranje i da maksimalno izbjegavaju parkiranje na nogostupu jer stvaraju poteškoće invalidima, osobama starije životne dobi, roditeljima s djecom u kolicima koji u tim slučajevima ne mogu proći nogostupom i silaze na prometnicu gdje im se ugrožava sigurnost.

Organizatorima iz Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije i predstavnike Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule današnjoj akciji pridružili su se i korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda s ravnateljicom Lorettom Morosin, a nesmetano odvijanje akcije omogućili su djelatnici Prometne policije i prometni redari Grada Pule.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta osnovano je u cilju razvoja programa prevencije kriminaliteta na području Grada, a radi zaštite sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini, kroz partnerstvo i zajedničko planiranje i djelovanje različitih tijela vlasti, javnih službi, gospodarstva i građana. Programom prevencije kriminaliteta na razini Grada obuhvaća se suzbijanje nasilja u obitelji, maloljetnička delikvencija, kaznena djela na štetu djece i maloljetnika, zlouporaba droga, suzbijanje nasilja u urbanim sredinama, te provođenje drugih mjera radi povećanja razine sigurnosti ljudi i imovine.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta čine predstavnici Grada Pule, Policijske postaje Pula,  Općinskog suda u Puli, ureda Državne uprave u Istarskoj županiji, Centra za socijalnu skrb u Puli, Gradskog društva Crvenog križa Pula, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Osnovne škole Šijana, Društva Naša djeca te Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa