Mala Anja Merlak je prvi prvašić iz Huma nakon 28 godina

0
Anja Merlak (foto: Istragram)
Anja Merlak (foto: Istragram)

Istragram je razgovarao sa Županom Humskim Aleksandrom Merlakom koji je novinaru Robertu Marušiću ispričao mnoge zanimljive stvari, između ostalog po prvi puta otkrio da je na humskom zvoniku glagoljicom uklesana godina naopako!

*Hum ima nakon dosta godina prvašića. Tko je on ili ona?
- Tako je, radi se o mojoj kćeri Anji Merlak koja je krenula u prvi razred OŠ Roč, to je prva prvašica iz Huma nakon 28 godina!

*Znate li tko je prije nje bio zadnji prvašić iz Huma?
- Znam. Jasmina Blagonić koja ima “winebar” u Humu. Ona je ostala ovdje i živi u najmanjem gradu na svijetu.

*Župan Humski sigurno zna koliko stanovnika ima grad? Najmlađi stanovnik? Najstariji stanovnik?
- Naravno da znam, makar se baš ne možemo uskladiti oko broja ... Svako će reći drugačije, uglavnom većina smo se složili da nas ima 28. Najmlađi je mali Roko, sin Jasmine Blagonić.

*Hum ima željezničku stanicu. Školu vjerojatno neće više ali uskoro dobiva Muzej? Tvrtka Aura priprema nešto?
- Da. Hum ima svoju željezničku stanicu Hum u Istri (2 km od Huma), škola u Humu je zatvorena početkom 80-ih godina, mislim da je moja sestra bila zadnja koja je išla u Hum prva dva razreda, pa nastavila u Roču. Od sljedeće godine počinje s radom muzej koji uređuje tvrtka Aura iz Buzeta. Koliko sam upoznat, muzej će biti tematski sa starim istarskim zanatima, to je svakako dobro za Hum.

*Vaša obitelj vodi poznatu Humsku konobu koja je promovirala tradicionalnu Istarsku Supu / Supu Istrianu. Može recept za naše čitatelje ili je to tajna?
- Da, mi vodimo konobu još od 1976. godine, Istarsku supu nudimo i dan danas tako da turisti mogu probati. Čak je i Elio Pisak spominje u svojoj pjesmi “Con la supa Istriana”. I video spot o njoj je snimio kod nas u konobi. S Klapom Roč. Recept je jednostavan: na maslinovom ulju preprži se domaći kruh, u toplo vino dodaje se šećer i papar, te se preprženi kruh stavi u istarsku bukaletu te posluži, recept nije tajna, al' je tajna u dobrome teranu i domaćem kruhu i dobrom maslinovom ulju.

*Do Huma se dolazi iz pravca Roča i iz pravca Ročkog Polja. Poznatiji je onaj put iz Roča na kojemu je Aleja Glagoljaša. Autobusi teško rade zavoje po uskoj trošnoj cesti za najmanji grad. Očekujete li potrebnu rekonstrukciju? Vi ste Humski Župan.
- Turisti i autobusi najviše dolaze cestom iz Roča do Huma kroz Aleju Glagoljaša, mada ima i onih koji dolaze iz ostalih spomenutih pravaca, cesta se unatrag deset godina u nekoliko navrata popravljala, i uvijek iziskuje određene intervencije, trenutno ima nekih kritičnih točaka a problem su i oba velika zavoja prije Huma, gdje često autobusi zaglave pa čak vatrogasci iz Buzeta trebaju intervenirati. Mi često apeliramo na probleme pa se neke stvari riješe, neke ne, ali hoće valjda s vremenom u budućnosti.

*Postoji li nešto što se o Humu i za Hum nije govorilo i pisalo? Vi ste astroamater. Hoće li se kakva otkrivena zvijezda, kometa ili asteroid nazvati po Humu?
- Hm, teško je tako nešto reći, čak su i o humskoj banani pisali. Eto! napravio sam pauzu i sjetio se nečega o čemu nitko nije pisao. Na humskome zvoniku pri vrhu nalazi se kamen na kojemu je uklesana godina na glagoljici ali naopako! Nevjerojatna pogreška majstora iz onog vremena! Bavim se amaterskom astronomijom od 1998 godine. Prije tri godine smo Damjan Nemarnik, Vladimir Jovanović i ja otvorili i tvrtku “IstraStream” koja se između ostalog bavi i proizvodnjom automatskih postaja za detekciju meteora. Trenutno brojimo preko 300 takvih postaja po cijelome svijetu te smo parteri Globalne Meteorske Mreže (GMN). A ova ideja s imenom “Hum” nije ni tako loša ! Možda ulovimo naš “Hum“ negdje u svemiru! (R.M./Istragram.hr)

Aleksandar Merlak (foto: Facebook)

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA