Počela sezona lova na tartufe

0
Foto: Istragram
Foto: Istragram

Udruga tartufara “Istra” ovog 1. rujna nije u Motovunskoj šumi obilježila otvaranje sezone lova na bijeli tartuf – Tuber Magnatum, najskuplju podzemnu gljivu na svijetu! Razlog je pandemija virusa Covid19. Poštuju se preporuke Stožera Civilne zaštite. Tako se daje primjer odgovornosti i šalje preporuka da svi budemo disciplinirani dok ne prođe epidemija. Istarski tartufari, okupljeni u Udrugu tartufara “Istra” se snažno i angažirano bore za zaštitu istarskih šuma, staništa tartufa i zaštitu stoljetne tradicije tartufarenja u Istri. 

Sezona lova na bijeli istarski tartuf započela je danas 1. rujna. i trajati će do Nove Godine. Tartufi se ne love samo u Motovunskoj šumi. Ima ih od padina Učke, Boljunskog Polja, Huma, Pazinštine, svugdje oko Buzeta pa dolinama Mirne, Raše, Butonige, Dragonje sve do Oprtlja i Grožnjana. Motovun je sa istoimenom šumom najpoznatiji, a Livade su najveće sajmište.

Lov na tartufe (engl. truffle hunting) je sve popularniji turistički proizvod koji u ovom dijelu Istre u značajnoj mjeri aktivira smještajne, ugostiteljske i poljoprivredne kapacitete, a kroz specijalizirane manifestacije poput Festivala tartufa izravno doprinosi popularizaciji konzumacije tartufa, a sama manifestacija postaje razlog dolaska i utječe na još bolje turističke rezultate u posezoni do kraja godine.

Ove, 2020. godine, je većina javnih okupljanja reducirana ili otkazana zbog virusa Covid19. Buzet još jednom preskače izradu velike jubilarne “Dvadesete” fritaje sa tartufima, i ostaje na 19 održanih od 1999. godine, tvrtka Zigante otkazala je u Livadama svoj tartufarski festival a vjerojatno će Općine Motovun i Oprtalj u zadnji čas odlučiti što će raditi sredinom listopada, jer šuška se da bi Istra od listopada bila u “žutom” polju, što bi otvorilo vrata Austrijancima, Talijanima i Slovencima koji vole tartufe i najbolji su gosti do početka studenog. Buzetu se “tartufarska štafeta” vraća prvi vikend studenog kada bi se trebao održati tradicionalni Vikend tartufa u centru grada. Zbog epidemioloških uvjeta mnoge su istarske manifestacije ove godine otkazane ili simbolično održane. A tartufi su još u šumi. Lovac tartufar ide sam, sa svojim psom lovi na istarskim “poštama” tartufe. On sigurno poštuje distancu, razmak i ne rukuje se i grli. U tome paru, tandemu svaki voli svoj miris. Pas miris od tartufa, lovac miris od Eura. (D.D./Istragram)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA