Završena izgradnja kanalizacije u Paoliji, Salveli, Fermićima i Dajli

0
Završavaju se radovi na kanalizaciji u Novigradu
Završavaju se radovi na kanalizaciji u Novigradu

Asfaltiranjem prometnica, kao zadnjom fazom u okviru investicijskih zahvata, ovih dana privode se kraju radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u nekoliko naselja na području Grada Novigrada-Cittanova. Riječ je radovima na izgradnji kanalizacije u naseljima Paolija, Salvela, Fermići i u zapadnom dijelu Dajle, čime su izgrađena tri nova kilometra kanalizacijske mreže i jedna crpna stanica u Dajli.

Radovi ukupno vrijedni 4,1 milijun kuna započeli su na sve četiri lokacije u listopadu prošle godine, a konačni završetak, uz asfaltiranje iskopa i cesta, predviđen je za idući tjedan, odnosno za konac siječnja što se lokacije Dajla-zapad tiče. Građevinske radove na kanalizaciji u Paoliji vrijedne dva milijuna kuna obavilo je poduzeće Istrakop iz Poreča, u Fermićima je radove vrijedne 300 tisuća kuna izvela tvrtka Elektrovoda Cres, kojoj su povjereni i radovi na lokaciji Dajla-zapad, vrijedni 1,3 milijun kuna, dok je u Salveli radove vrijedne 570 tisuća izvela Vodoprivreda. Asfaltiranje iskopa i prometnica u završnoj fazi investicije povjereno je poduzeću Cesta iz Pule. U ukupnoj vrijednosti investicije s 90 posto sredstava sudjelovale su Hrvatske vode, dok je s 10 posto participirao Grad Novigrad-Cittanova. Formalni nositelj i koordinator investicije je komunalno poduzeće 6. maj.

Ovom investicijom broj kućanstava priključenih na kanalizacijsku mrežu na području Grada Novigrada-Cittanova povećao se na visokih 95 posto, što osigurava visok komunalni standard na čitavom posručju Grada. Ono što od većih novigradskih naselja preostaje, jest izgradnja kanalizacije u Bužiniji, Kršinu i Stanciji Bružadi, kao i u nekolicini manjih stancija, s manjim brojem priključaka. Izgradnja kanalizacije u Bužiniji trebala bi krenuti u ovoj godini, a financirati bi se trebala iz EU fonda odnosno IPARD programa Europske unije. Kanalizacija u ostalim spomenutim naseljima izgradit će se u suradnji s Hrvatskim vodama.

Dodajmo ovome kako se u okviru opsežnog zahvata na izgradnji sustava fekalne odvodnje, koji se na području Grada Novigrada-Cittanova intenzivno provodi posljednjih nekoliko godina, do 2018. godine planira i unaprjeđenje postojećeg postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda do razine najviših i najsuvremenijih ekoloških standarda. Riječ je među ostalim i o usklađivanju s direktivama Europske unije, temeljem kojih će se pročistač s prvog stupnja pročišćavanja otpadnih voda podići odnosno unaprijediti na treći stupanj pročišćavanja, što će u konačnici značiti da će se tako dobivene otpadne vode moći koristiti za primjerice zalijevanje zelenih, ali i poljoprivrednih površina. Prva faza ovog projekta realizirat će se u suradnji s Hrvatskim vodama, koje će na sebe preuzeti najveći dio financiranja izrade projektne dokumentacije i potrebnih studija, temeljem kojih će se investicija kvalitetno pripremiti i aplicirati na EU fondove, iz kojih će se potom financirati sama izgradnja odnosno radovi na unaprjeđenju postojećeg pročistača.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa