Grad Pula: Uklanjanje stabala na pulskoj rivi bilo neophodno zbog radova

0
Na rivi je porušeno ukupno 50 stabala
Na rivi je porušeno ukupno 50 stabala

"Uklanjanje stabala na pulskoj rivi bilo je neophodno za realizaciju radova na kanalizacijskom sustavu kojim će se omogućiti čišćenje pulskog zaljeva od fekalija, što je jedan od najbitnijih ekoloških projekata u povijesti Pule", odgovorili su uz Grada Pule na optužbe Zelene Istre koja je rušenje još šest stabala na pulskoj rivi ocijenila kao „brutalnu gradsku politiku“ s obzirom da je u lipnju prošle godine već srušeno 44 stabla

"Radovi na osiguravanju građevinske jame neizvedivi su a da se pritom ne ošteti korijenje stabala crnike. Crnika ne podnosi zadiranje u korijen ni oštećenje korijena, koje je neminovno u urbanim gradskim sredinama u kojima se različita infrastruktura mora redovito održavati, a ne odgovaraju joj ni uvjeti gradske klime, u kojoj dolazi do svakodnevnih onečišćenja. Pritom treba napomenuti da su stabla već od ranije u lošem stanju, s obzirom na to da rastu iz podloge koja nipošto ne odgovara ovoj biljnoj vrsti“, stoji u odgovoru Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Umjesto osjetljive crnike, odgovorili su nam, planira se sadnja biljaka otpornih na uvjete gradskog života, kakav je primjerice kuglasti javor Acer platanoides 'globosum', vrsta koja odlično podnosi uvjete u urbanim sredinama, a pritom se estetikom uklapa u cjelokupnu vizuru. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa