Županija se mora odreći osnivačkih prava nad pulskom bolnicom i državi prepustiti sanaciju

0
Dr. Lems Jerin, Valerio Drandić i Boris Miletić
Dr. Lems Jerin, Valerio Drandić i Boris Miletić

Prema Zakonu o sanaciji javnih ustanova, Istarska županija mora se do kraja mjeseca odreći osnivačkih prava nad Općom bolnicom Pula i prepustiti državi sanaciju duga u visini od 170 milijuna kuna. Upravo je o tome bilo govora 18. siječnja na sjednici Upravnog vijeća Opće bolnice Pula nakon koje su predsjednik Upravnog vijeća pulske Opće bolnice županije Valerio Drandić, ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin i pulski gradonačelnik Boris Miletić dali izjave za medije.

Kako je pojasnio Drandić, novi zakon o sanaciji javnih ustanova stupio je na snagu 1. siječnja ove godine i dao jako malo vremena za odluku koja treba biti donesena do 31. siječnja. Ono što je sporno, veli Drandić, jest što ni danas još nije jasno kakav vid sanacije država nudi.

Smanjenje limita HZZO-a dodatno će povećati dug bolnice

„Dug pulske Opće bolnice produkt je 15 godina dugog podfinanciranja. Naime, limit HZZO-a nije dostatan stvarnim uslugama koje naša bolnica pruža. Odluku o sanaciji ćemo donijeti 28. siječnja na Skupštini Istarske županije, no po svemu sudeći morat ćemo se odreći osnivačkih prava jer proračun Županije nije dostatan za sanaciju“, kazao je Drandić.

Ono što dodatno brine Drandića jest trajanje sanacije. Ukoliko se Županija odrekne osnivačkih prava bolnice boji se, kaže, da to neće biti na dvije godine, već na barem 4 - 5 godina što je doista dug period. „Znamo u kakvoj je situaciji država i da novaca nema s obzirom da je hrvatsko zdravstvo u gubitku za 5 - 6 milijuna kuna“, rekao je Drandić i izrazio bojazan da bi, ukoliko država preuzme sanaciju, moglo doći do još većeg srozavanja standarda pulske bolnice i ukidanja odjela, što bi značilo da bi Puljani na neke pretrage i liječenja morali odlaziti u Rijeku.

To bi se, veli Drandić, negativno odrazilo na građane, što nikako ne žele te smatra poštenim informaciju od države o tome što će učiniti kako bi sanirala bolnicu. „Ta nas nedoumica muči isto kao i odgovor na pitanje koliko će odricanje osnivačkih prava trajati“, pojasnio je Drandić i ogorčeno izjavio kako je HZZO ponovo smanjio limit pulskoj bolnici te on više ne iznosi 15,5 milijuna kuna, već 15,2 milijuna kuna što će samo povećat dug ionako prezadužene bolnice u Puli.

„No mi i dalje vjerujemo u Vladu i nadamo se da će Ministarstvo biti objektivno te nas neće dodatno kažnjavati i zakidati“, zaključio je Drandić.

Dr. Lems Jerin
Dr. Lems Jerin

Dr. Jerin je istaknuo kako je bolnica u dodatnim problemima s obzirom da uz brigu o sanaciji, mora voditi računa i o projektu izgradnje nove bolnice. „Naša bolnica već 15 godina ima nepravedno nizak standard. U odnosu na limit ova bolnica odradi i do 41 milijun kuna više usluga te zato ima i do 30 posto više materijalnih troškova“, rekao je ravnatelj.

Tako su dugovanja u nesrazmjeru s poslovanjem, a nizak limit HZZO-a nije opravdan, veli dr. Jerin i dodaje da su se stoga u posljednjih 15 godina dugovi gomilali. Naglasio je da neke bolnice u državi dobivaju i do 140 milijuna kuna više za poslovanje od pulske bolnice. „Pružamo kontinuiranu skrb našim građanima i imamo i do 41 posto veće izdatke od limita koji nam HZZO daje“, izjavio je dr. Jerin.

Miletić: Koliko novaca po osnovi zdravstvenog osiguranja Istra plaća HZZO-u, a koliko joj se vraća?

Iz tog je razloga bolnica digla kredit u visini od 70 milijuna kuna i to samo za opskrbu lijekovima te ne može ulagati u opremu za bolnicu. „Kompleksan je to problem političko - administrativne prirode“, ocijenio je ravnatelj OB Pula.

I Miletić je istaknuo kako je jedini krivac za loše financijsko stanje bolnice nedostatan limit. „HZZO ne priznaje rad koji naša bolnica isporuči i ne uvažava potrebe jedine bolnice u Istri“, rekao je istaknuvši rad na dvije lokacije koji dodatno otežava pristup i poslovanje bolnice.

„U bolnici radi i velik broj naših građana, sredstva su nedostatna, a limit je još dodatno smanjen“, nezadovoljan je gradonačelnik. Napominje i kako Pula skrbi za povećan broj pacijenata tijekom turističke sezone. Nada se stoga odgovoru od Ministarstva o sanaciji prije održavanja skupštine Županije 28. siječnja.

„Koliko novaca po osnovi zdravstvenog osiguranja Istra plaća HZZO-u, a koliko joj se vraća?“, upitao je Miletić naglasivši kako žele politički čiste račune. (Tekst i foto: Paola Albertini)   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa