Hoće li Istra biti izuzeta sa slovenske crvene liste?

0
Foto: Roberto Matković
Foto: Roberto Matković

U Istri je danas zabilježeno 27 novozaraženih osoba koronavirusom, a od toga je njih 18 iz samoizolacije, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite, piše index.hr

U posljednja 24 sata izliječena je jedna osoba pa je trenutno 49 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba.

Čak su 343 uzorka brisa analizirana unutar 24 sata u ZZJZ-u, što je trenutačno rekord za laboratorij Zavoda otkako se testiranje briseva počelo provoditi u Puli. Ponovo je najveći broj briseva, čak 176, uzet za administrativne potrebe, odnosno potrebe stranaca koji se trenutno nalaze u Istri, a uskoro će se morati vratiti u svoju domovinu.

Hoće li biti iznimki?

Konačnu odluku o uvođenju karantene za povratnike iz Hrvatske slovenska vlada bi trebala donijeti danas, ali je vrlo vjerojatno da će krajnji rok za povratak bez odlaska u izolaciju biti ponoć u subotu ili u nedjelju, navode slovenski mediji.

Vladin glasnogovornik Jelko Kacin u utorak navečer je sugerirao da bi se iz karantene možda mogli izuzeti Slovenci koji ljetuju u Istri koja je po slovenskim kriterijima u "zelenoj" zoni za razliku od drugih hrvatskih županija.

Izuzetak bi, po njemu, vrijedio i za sve sigurne županije, ali i za vlasnike koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila.

No slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je kako iznimki neće biti, osim svakodnevnih poslovnih migracija ili liječničkog pregleda.

Zbog najava strožih režima na granici, danas je na mjestima za testiranje na koronavirus ogromna gužva. Gužve su u Puli, na Krku i u Zagrebu, prenosi index.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa