Zapalili se dimnjaci: Vatrogasci brzom reakcijom spriječili požare s većim posljedicama

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U dva dana policija je evidentirala dva događaja požara dimnjaka, u kojima srećom nitko nije ozlijeđen.

Prvo je 16. siječnja oko 9,30 sati došlo do zapaljenja čađi u dimnjaku u obiteljskoj kući u naselju Štrmac na labinskom području, a slijedećeg dana oko 15 sati izbio je i požar dimnjaka u naselju Baraka u Buzetu. U oba slučaja intervenirali su vatrogasci, koji su brzom reakcijom ugasili požare i spriječili veće posljedice.

Provedenim izvidima utvrđeno je da 55-godišnjak iz Buzeta nema potvrdu o čišćenju dimnjaka jer ga čisti sam, čime je počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara te se o događaju podnosi obavijest nadležnom inspektoratu Policijske uprave istarske, izvijestila je istarska policija.

Policija ponovno skreće pozornost građanima da vode računa o svojoj sigurnosti jer se za vrijeme sezone grijanja, povećava i opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom.

Provjerite dimnjake

Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa