Maja Šarić: 'Pula treba biti medicinski centar'

0
Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre
Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre

Pula treba postati medicinski centar s općom bolnicom koja stvara bazu medicinskog znanja i medicinskim fakultetom koji će za desetak godina moći stvarati kadrove za lokalnu bolnicu, poručila je Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre.

Trenutno zbog odlaska medicinskog kadra u inozemstvo, trbuhom za kruhom, postojeći medicinski sustav i zaposlenici su preopterećeni, komentirala je Šarić. Smatra kako izgradnja nove bolnice, a bez medicinskog fakulteta i bez osiguranja adekvatnih uvjeta za rad i odmora medicinskom i nemedicinskom osoblju dugoročno nije rješenje jer se time stvaraju invalidi rada. Cijeli sustav neće pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb lokalnoj zajednici, a i buduća nova bolnica patit će zbog nedostatka kadra.

„Zgrada nove bolnice je parcijalno rješenje problema, a mi trebamo cjelovit pristup i uređen bolnički sustav gdje će se moći pretrage napraviti za vrijeme života. Poanta je izgradnja nove bolnice i omogućavanja rada  medicinskog fakulteta u Puli koji će, de facto, osigurati mogućnost zapošljavanja direktno s fakulteta“, istaknula je Šarić.

Kazala je da treba biti realan i da za sustav za koji se zalažu Demokrati treba vremena dok se uhoda, no dugoročno je cilj pripremiti zdravstveni sustav koji je učinkovit i prilagođen potrebama zajednice i budućih trendova u zdravstvenom sektoru. Činjenica jest da populacija u Hrvatskoj stari ali i korona kriza pokazala je nužnost definiranja medicinskim protokola koji trebaju biti značajno spremniji na odgovorima, kako u liječenju pacijenata tako i u njihovom prihvatu.

Ova kriza nam je pokazala gdje su nam „rupe“ u sustavu, a mi ne smijemo tapkati na mjestu dok svijet i bolesti idu dalje. Prognoze Svjetske zdravstvene organizacije su jasne, zdravstveni sustavi su nepripremljeni za ono što nas očekuje u budućnosti i to moramo uzeti kao meritornu misao vodilju. Nemamo više luksuz vremena gdje možemo biti samo promatrači zbivanja. Nužno je djelovati, a posebno u području Istre kojoj pulski medicinski centar već sad nedostaje što potvrđuje i činjenica da i postojeća Opća bolnica u Puli ima probleme s kapacitetima i zapošljavanjem stručnog medicinskog osoblja što je generalna situacija i na razini države, zaključila je Šarić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa