Istrijani nemaju pojma kako zabavljati turiste! To znaju Dalmatinci

0

Početke istarskog i primorskog turizma nalazimo u ranim godinama 19. stoljeća. U vremenu Austro-Ugarske monarhije otvarali su se hoteli, pansioni, ugostiteljski lokali, kupališta, plaže duž obale. Gradovi Opatija, Kopar, Portorož, Umag, Poreč, Rovinj i Pula imaju danas vrlo razvijenu i organiziranu turističku infrastrukturu. Pula, Kopar i Poreč imaju visokoškolske ustanove za turizam i poljoprivredu. Vlastiti kadrovi. Osobe koje žive i osjećaju naš turizam.

Danas u ovim izazovnim Covid19 vremenima, istarskom i primorskom turizmu i svemu što servisira turizam pristupa se odgovorno. Tradicionalni koji se vraćaju i novi turisti koji tek otkrivaju Istru i Primorje takav pristup, pažnju i odgovornost nagrađuju povjerenjem i uvijek otkrivanjem nečeg novog sadržajnog kod nas. Dolaze u sigurnu sredinu. Lijepo im je kod nas.

Opatija i Poreč su “izmislili” disco i pub zabavu! Umag i Rovinj jednako tako! Portorož i Pula partijanje koje je rušilo rekorde neprekidnih 24 sata plesa! Svi party brodovi 80-ih su kretali iz Istre prema “Jugu”!  Ali NE! Mi neznamo! Valjda smo zaboravili ono što smo upravo mi izmislili.

Danas, 14. kolovoza 2020. uoči blagdana Sv.Marije Vele i Rokove, Istrijani i Primorci su valjda “Dudeki”, majmuni, neznalice koji neznaju i nemaju pojma primiti i zabavljati turiste! To znaju oni ostali niže od Rijeke! Uče nas! Preko društvenih mreža nam šalju foto i video snimke uživanja u Jadranu! Jer mi neznamo kao oni! Ne znamo mi kako treba sa mladima! Nema tu “socijalna distanca”, “razmak”, “maskica”, “stolice na metar i pol”, “popis gostiju”, “dnevna pauza radi dezinfekcije”. Te riječi i pojmovi negdje južno ne postoje.

I tu sada, ona tanka linija koju je svi želimo još više stanjiti, postaje deblja, debela. Nije tu do podneblja, druge regije i načina života, običaja i folklora, temperamentog “Juga”. Tu je do reda i poštivanja regula! Propisa i preporuka. Odgovornosti do one osobe pored tebe! Do obitelji i starijih. I do promišljanja “što sutra?” Sutra negdje ne postoji. Važno je danas, sada i odmah. E mislim da u Istri i Primorju to neće ići tako. I neće proći tek tako. Siguran sam. Ovo je Alarm!

Istra i Primorje imaju infrastrukturu da svoju turističku sliku predstave Europi i svijetu u onom pravom svijetlu. Odgovornost je to prema više od 100.000 ljudi koji ovise ovdje kod nas o turizmu.

I na kraju da ne bi ovo netko shvatio i doživio kao napad na Dalmatince i Dalmaciju. Većina koncesionara, suvlasnika, vlasnika ili tihih partnera njihovih plaža, kafića i disco klubova su Zagrepčani koji kao i svake sezone na samo na dva mjeseca ulete, iskoriste “plodno tlo” za brzi biznis i “pedala”. Gazde će prvog rujna kad kiše dođu, biti negdje drugdje… a narod? (R.M./Istragram

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa