Premijerna šetnja čarobnim Balama (foto)

0

Dana 4. kolovoza u 20.30 sati, premijerno je održana prva od tri „Šetnje čarobnim Balama“, koja je, sudeći prema reakcijama, oduševila sve prisutne koji su se unatoč nestabilnoj vremenskoj prognozi uputili u Bale. U sklopu interpretativne šetnje čarobnim Balama koja je započela na Trgu Tomaso Bembo, posjetitelji su mogli putovati kroz vrijeme s Istra Inspiritom te na zabavan i edukativan način doživjeti Bale iz 15. stoljeća, postati dio povijesti i upoznati glavne protagoniste tadašnjeg doba, kao što su Alvise Bembo i Veronica Soardo.

Pritom ih je kroz uske uličice Bala vodio duhoviti gendarme koji se, između ostaloga, brinuo o tome da pravila Statuta koji je bio na snazi u 15. stoljeću budu ispoštovana te da na ulicama vlada red i mir. Sve o bogatoj tradiciji vinogradarstva i uljarstva te o pronađenim ostacima dinosaura i leptirima koji krase ovo područje, izvođači Istra Inspirita publici su približili kroz glumu, glazbu i puno smijeha. Interpretativnu šetnju Balama režirala je Petra B. Blašković, koja je također i glumila, a osim nje izvođači su bili Frano Novljan, Sedina Cerovac, Šandor Slacki i Ivona Bulešić. Interpretativnu šetnju dodatno su obogatili autentični povijesni kostimi iz mletačkog razdoblja.

Ovim putem zahvaljujemo Turističkoj zajednici Općine Bale i Zajednici Talijana – Comunità degli Italiani Valle na ostvarenoj suradnji kojom se oživljavaju bogata povijesno-kulturna baština i tradicija ovoga kraja sa svrhom kreiranja novih kulturno turističkih proizvoda destinacije. Osim interpretativnih šetnji koje će se dodatno održati 18. i 25. kolovoza u 20 sati, suradnja će se ostvariti i kroz izvedbu Istra Inspirit doživljaja „Rogovi ili volovi?/ Questioni di corna?“ u utorak, 11. kolovoza s početkom u 21 sati na Trgu Tomaso Bembo. Sve su izvedbe besplatnog karaktera, dok su rezervacije za intrpretativne šetnje, zbog ograničenog broj posjetitelja, obavezne na info@bale-valle.hr. 

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, izvedba je realizirana uz provođenje svih preporuka i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od strane organizatora, izvođača i publike. Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije. (Foto: Robert Marić)

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MONTAŽER/KA SUSTAVA TEHNIČKE ZAŠTITE

Do: 27.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA