ročko polje

Priča o legendarnoj gostioni i dvije Nele Žulić s iste adrese

0
Foto: Istragram
Foto: Istragram

Na Rokovu, blagdan Sv.Roka 1919. godine, otvorena je gostionica na Ročkom Polju. Nije to ni onda, ni danas bilo, bilo kakvo Polje niti je bila, bilo kakva gostionica. Stara, glavna još od Rima nezaobilazna cesta koja je spajala Rijeku u svim godišnjim dobima preko Učke do Lupoglava, kroz “Poje” do Roča, i prema Buzetu kamo ste mogli birati dalje prema Kopru i Trstu ili lijevo dolinom Mirne prema Sv. Stjepanu, Livadama, Motovunu do mora. Ta cesta i danas prolazi kroz Polje. Ročko Polje.

Gostionica, kasnijeg imena Nela, nalazi se tik uz taj važan prometni pravac koji nosi oznaku D44 i samo tridesetak metara od najstarijeg internet kanala na svijetu. Željezničke pruge koja je spajala Beč sa njihovom najvažnijom lukom Pula. “Čekala” je Nela da propadne Austrijsko carstvo i samo godinu dana kasnije otvorila se legalno, službeno. Trgovalo se i prije, ali više onako ispod, znate kako. Onako. Po tiho.

'Ćići se spuste koji kilometar i tu su'

Ročko Polje je gledajući “ono” vrijeme, lokacijski posebno i strateško. Ćićarija gusto napučena, nudi svoje proizvode a Nela je idealna veleprodajna točka. Ćići se spuste koji kilometar i tu su. I noću nije bilo teško ako je trebalo nešto sakriti. Opet, iza Ročkog Polja, otvara se Bazgonija. Plodna istarska Kalifornija dobroga vina, domaćeg ulja, raznog voća i povrća, blage godišnje klime “kaj zabudeš, zraste”. Idealno. Most preko rijeke Mirne u Kotlima ispod Pašutići i Krušvari bio je frekventan i danju i noću. A putovalo se i ispod Huma preko Benčići.

Vlasnici gostionice na Ročkom Polju, Anton i Ana dobivaju 7.10.1924. godine kćerkicu Nelu. Oni sada već imaju u sklopu gostionice, konačište i posreduju u otkupu stoke jer vlakovi stanu na Ročkom Polju iako je Lupoglav blizu.  Pokreću dinamičnu gospodarsku djelatnost. Na Ročko Polje se dolazi iz svih pravaca. Pruga je presudna. Stane poneki “zrman” strojovođa i noću. Istarsko vino putuje izvan Istre. I ne samo vino.

1925. godine započinje i otkup mlijeka. Malo je poznati podatak da su pozicije Roča, Ročkog Polja i Čiriteža prepoznate kao idealno mjesto za ispašu zbog rijetke trave “Oštrice” koja kvalitetu mlijeka podiže rame uz rame sa onim visoko gorskim, Alpskim. Otkup mlijeka se na Ročkom Polju zadržao do sredine 50-ih godina prošlog stoljeća koje se vlakom prevozilo do Trsta na kućni prag mještana Triestina. Plaćanje je bilo isključivo u kešu i isplatilo se svima.

Nela je odrastala u trgovini i prije Drugog svjetskog rata, već od 14 godine, samostalno je radila pa čak i odluke o kupcima donosila. Kupovala je na veliko od Ćića i Bazguna, te uspješno prodavala na malo. Hrana je krajem 30-ih godina bila skupa i važna a frižidera nije bilo. Trebalo je znati sa namirnicama. Sir, krumpir, ćićski pršut, vino, maslinovo ulje, ovce, koze, telci i krave. Sve je to danju i noću dolazilo na Ročko Polje. Trgovalo se u gostionici, ispod gostionice i okolo gostionice. Proveselilo se u njoj. Koji put i prespavalo. Tko zna jesu li tvorci engleske hit serije “Allo Allo” čuli za Nelu?

I sada se zastane iz istog razloga

Nela se udala za Romea, i dobili su sina Edija. Ono zbog čega se stalo na Ročkom Polju nekada, zastane se i sada. Isti razlog. Dobri izabrani tradicionalni dobavljači. Razne obitelji, sada već druge pa i treće generacije Ćićarije i Bazgunije još voze Neli robu. A gosti to znaju. I danas se tu dolazi na Ćićki pršut, učkarski sir, vino vrhušćine, kobasice i žlomprt iz Humšćine, kada sada već treća pa i četvrta generacija na vratima gostionice dočekuje goste. Familija je tu. Unuk Edi, od osnivača Antona i Ane, sin Nele i Romea sa svojom ženom Lucijom i kćerkicom Nelom koja nosi ime po svojoj legendarnoj noni, čije se fotografije iz mladosti i starosti nalaze u gostionici, nastavljaju tradiciju.

Na Ročkom Polju se boća još od ranih 80-ih, a danas se u sklopu gostionice nalaze i teniski tereni,bike staze, smještajne jedinice, rekreativna zona i uskoro opet kao nekada, trgovina. Pruga je Roču i Ročkom Polju darovala uz trgovinu i kontakte, važnu naobrazbu i obrazovanje. Školovali su se “Pojani”kako je pruga “zapovedala” i pitala. U Puli, Kopru i Ljubljani. Okupljali su se i danas se okupljaju u respektabilnom KUD-u koji nosi ime njihovog glazbenog velikana Renata Pernića. Glazbene note zna skoro svaki drugi žitelj toga kraja. Svjetski raritet. A ne možeš biti dobar muzičar ako se ne popije dec dobrega vina. Nela je blizu.

Što spremaju potomci Antona i Ane,  Nele i Romea za datum 7.10.2024. ne otkrivaju. Kažu, rano je još. Ali jedno je sigurno, obilježiti će 100 godina rođenja legendarne Nele iz Ročkog Polja, i više od 100 godina obiteljske gostionice koja je svima na putu. Jedinstveno. Posebno. Nostalgično. Nela Žulić je rođena 1924. godine, a njezina unuka Nela Žulić je rođena 2015. godine. Osim imena i prezimena sa iste su stoljetne nepromjenjene adrese. Ročko Polje 3. (R.M./Istragram)

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

PRODAVAČ/ICA

Do: 27.01.2021.

VIŽINADA-VISINADA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPASIOC/SPASITELJICA NA OTVORENOM MORU

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA