Poziv Istranima: Prijavite divlja odlagališta otpada!

0
Bruno Kostelić i Ljiljana Dravec
Bruno Kostelić i Ljiljana Dravec

Baza ilegalnih odlagališta, jedna od većih i značajnijih aktivnosti projekta „DIVA – Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti“, predstavljena je 10. siječnja u prostorijama Istarske županije u Puli. Bazu podataka predstavili su Ljiljana Dravec, voditeljica projekta DIVA, Bruno Kostelić, projektni koordinator i Andrej Mandić, projektni asistent.

Riječ je o jedinstvenom projektu  toga tipa u Hrvatskoj jer prati razvoj situacije na terenu i dinamičkog je pristupa problematici. Omogućuje javnosti pristup informacijama o okolišu i sudjelovanje u odlučivanju o pitanjima okoliša.

Kako je rečeno, web-GIS sadrži ortofoto kartu u mjerilu 1:5000, topografsku kartu s pregledom granica gradova, općina i katastarskih čestica, zaštićena područja te lokacije ilegalnih odlagališta otpada i njihove fotografije. Baza podataka dostupna je svim građanima na web-stranicama http://diva.istra-istria.hr ili http://projekt.diva-istra.eu, a u evidentiranju ilegalnih odlagališta mogu sudjelovati i oni sami.

Mobilna GIS aplikacija omogućuje komunalnim službama i odgovornim osobama jedinica lokalne samouprave da prijave ilegalno odlagalište putem mobilnog uređaja tijekom terenskog obilaska.

Baza pruža dodatne mogućnosti gradovima partnera za što će njihovo stručno osoblje biti osposobljeno i educirano na stručnim seminarima. Uz to, u narednom razdoblju održat će se javno potpisivanje „Sporazuma o obvezama i načinu korištenja Web-GIS aplikacije i službene baze podataka o ilegalnim odlagalištima na području Istarske županije“ između gradova partnera Buzeta, Umaga, Pule te Istarske županije i nadležnih inspekcija.

„Ova aplikacija omogućuje brži protok informacija i kontinuirani prikaz trenutnog stanja prijavljenih, evidentiranih i saniranih lokacija što daje jasniju sliku na terenu te predstavlja temelj za brže i kvalitetnije donošenje odluka o upravljanju, a u ovom slučaju, u prvom redu, evidentiranje ilegalnih odlagališta otpada“, rekla je Dravec.

Na projektu baze ilegalnih odlagališta radilo se godinu dana, a za Istarsku županiju izradio ju je Ljubljanski urbanistički zavod (LUZ d.d.). Na izradu internetske i mobilne aplikacije utrošeno je 107.000 kuna, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz Europske Unije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa