Golf Istra i terminal za kruzere u Puli na čekanju zbog birokracije

0
Spor oko Djale nije prepreka za projekt Golf Istra
Spor oko Djale nije prepreka za projekt Golf Istra

Više od 50 projekata vrijednih oko četiri milijarde eura čeka realizaciju, a kad bi se samo dio toga ostvario ove godine i počela gradnja, oživjelo bi to za početak građevinsku industriju, a onda i cijelo gospodarstvo, pa i zapošljavanje u drugoj fazi. No dio tih projekata na čekanju je već nekoliko godina, a neki pak imaju svu dokumentaciju, ali ne mogu naći ulagača. Osim stranih ulagača, od kojih mnogi još ne žele u javnost, ima nešto i domaćih koji se nadaju da će ove godine pokrenuti investicije, jer, kako tvrde, država je ubrzala proces dobivanja sve potrebne dokumentacije, piše Večernji list.

Spor oko Dajle nije prepreka za projekt Golf Istra

Iako spor zbog Dajle još nije gotov, ipak to nije prepreka za projekt Golf Istra, odnosno planiranu gradnju golfišta, vila i hotela. Kako nam je rekao Zvonko Aderluh, direktor tvrtke Golf Istra Magica, čekaju dobivanje građevinske dozvole i nadaju se da će se ove godine projekt pokrenuti.

"Vrijednost projekta je 115 milijuna eura, a u prvoj fazi zaposlili bismo 300 do 700 građevinara odnosno uz kooperante i više od tisuću osoba, dok bismo u drugoj fazi otvorili oko 200 radnih mjesta", kaže Aderluh.

Očekuje se da će se ove godine pokrenuti i projekt gradnje golfišta na Srđu koji još dulje čeka na realizaciju. Atlantic grupa nedavno je najavila gradnju tvornice energetskih pločica za prehranu, a iako kažu da još razmatraju lokacije između Njemačke, Slovenije i Hrvatske, doznajemo da su najbliži gradnji tvornice u Slavoniji. Vrijednost tog projekta je oko 10 milijuna eura i planira se otvaranje 200 radnih mjesta.

Miletić: Luka u Puli imala bi potencijal

Venezia Terminal Passegeri spremni su uložiti u putnički terminal za kruzere u Puli. Kako nam je rekao Boris Miletić, gradonačelnik Pule, čeka se od AUDIO-a odobrenje za dugogodišnje korištenje zemljišta koje je u vlasništvu RH. Još nije utvrđeno kroz koji bi model projekt bio realiziran, a moguć je i joint venture s talijanskim partnerom. Prema procjenama, vrijednost investicije je 30 milijuna eura.

"Luka u Veneciji je preopterećena, što znači da bi ova u Puli imala potencijal, a dodatno bi ojačali i potencijal zračne luke koja se nalazi u blizini", kaže Miletić.

U proširenje kapaciteta ide i jedna od vodećih domaćih farmaceutskih tvrtki Jadran Galenski laboratorij.

"Kupnjom novih 78 tisuća četvornih metara prostora i objekata na lokaciji Svilno, JGL namjerava objediniti svoje lokacije u jednu. Projekt će se realizirati u tri faze, a u prvoj fazi namjera nam je da s novom tehnologijom i novim prostorima udvostručimo kapacitete u sterilnim farmaceutskim oblicima, uvedemo novu tehnologiju aerosola, kao i da sagradimo novi mikrobiološki i razvojni laboratorij", kaže Ivo Usmiani, predsjednik uprave JGL-a.

Prva faza počet će sredinom ove godine, a završila bi u kolovozu 2014. godine, a procijenjena je vrijednost 350 milijuna kuna. Uz vlastita sredstva, očekuju i potporu HBOR-a.

Suradnja s Kinezima

Marinko Mikulić, vlasnik Pan papirne industrije, u suradnji s kineskim fondom gradi tvornicu za proizvodnju celuloze i električne energije iz geotermalnih izvora, a kako nam je rekao, nada se da će do travnja imati svu potrebnu dokumentaciju te da će u financijsku strukturu biti uključene i financijske institucije koje prate proizvođače opreme za taj projekt, kao što je primjerice Siemens. U nove tehnologije investira i Požgaj grupa, a vrijednost je 20 milijuna eura, kaže Nikola Požgaj. Etanol Osijek primjer je investicije koja je na čekanju godinu dana, iako ima svu potrebnu dokumentaciju.

"Za razliku od turizma, u ovom se području teže nalazi financijska potpora, a trenutačno pregovaramo s Kinezima i Amerikancima", kaže Branimir Čatipović, direktor tvrtke. S druge strane, projekt Samoborske vile suočava se sa sporošću lokalne zajednice i intenzivno se pregovara o dozvolama, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa