Stara Oštarija Buzet organizira prvi Sajam istarskog crnog tartufa

0

Organizator manifestacije "Prvi Sajam istarskog crnog tartufa" je Restaurant Stara Oštarija Buzet, nositelj županijske licence „Tartufo Vero“. Tuber aestivum, je crni ljetni tartuf koji se lovi i bere od 1. lipnja do 31.srpnja i od 1. rujna do 30. rujna. Prvi Sajam istarskog crnog tartufa će se održati u buzetskoj starogradskoj jezgri i to jedinstveno u svim poslovnim prostorima i portunima Ulice Petra Flega koje su vlasnici i stanari dali na raspolaganje. To je ulica koja spaja Lopar sa glavnim trgom pred Crkvom. Sajamski prostori imaju više od 150m2. Za predstavljanje velikog jesenskog Buzet Classic Rally-a i osnivanje Istarskog Oldtimer Saveza, koristiti će se prostor Mjesnog Odbora Buzet Stari Grad koji se nalazi u centru starogradske jezgre, a sa prostorom Restauranta Stara Ostarija Buzet u kojem će se održavati gastro sadržaji, to čini preko 300m2 prostora koje će biti na raspolaganju potrebama Sajma bez obzira na vremenske prilike. Radno vrijeme Sajma će biti od 12 do 21 sat.

Na Sajam dolaze tvrtke komercijalisti koje se bave prodajom i preradom tartufa. Svoj štand će imati Udruga tartufara Istre koja će predstaviti svoju aktivnost, djelatnost i izložiti svježe tartufe svojih članova.  Uz tartufe dolaze izabrani vinari buzeštine a posebno proizvođači tradicionalnih istarskih pića (rakija, likera i sl.), istarskih maslinovih ulja, meda, sira sa tartufima te proizvođači istarskih tradicionalnih tjestenina. Na sajmu će se trgovati sa preko 50kg tartufa!

Udruga Buzet Classic Club će predstaviti veliki Oldtimer Rally koji se u zoni tartufa priprema 7. studenog. U gradu oktana, pa će u nedjelju 28.6.2020. biti potpisano pismo namjere o udruživanju oldtimer klubova Buzeta, Rovinja i Pule u zajednički Istarski Oldtimer Savez pod nacionalnom kapom Hrvatskog Oldtimer Saveza. Od dijela izloženih primjeraka crnih tartufa za posjetitelje će se priređivati licitacija tartufa sa početnom cijenom 1 kn. Sajam je besplatan za sve posjetitelje i sajamske degustacije su besplatne. Organizator je Restaurant Stara Ostarija, i Robert Marušić.

"Moja želja je da se Prvi Sajam istarskih crnih tartufa, svake godine održava  u raznih gradovima i mjestima zone istarskog tartufa i to zadnjeg vikenda u lipnju. Neka bude kao MIK. Taj sadržaj treba ponuditi Draguću, Motovunu, Grožnjanu, posebno Oprtlju iz kojega su krenule izložbe crnih tartufa. I Vrhu, kada bude gotov centar, pa i Pazinu. Buzet je sada opet prvi. Od 1931. godine imamo zapis da je u centru grada pronađen tartuf. 1999. godine smo ga proglasili gradom tartufa. 2005. godine smo u gradu tartufa konzumirali najveći te sezone,težine 950 grama, vrijednosti 8.000 Eura i sada 2020. godine radimo Prvi Sajam istarskog crnog tartufa. I da pojasnimo naziv manifestacije je „Prvi Sajam istarskog crnog tartufa“, što znači da druge godine neće biti „drugi“, nego uvijek ostaje ime „Prvi Sajam istarskog crnog tartufa“. I to nije sve. Krajem siječnja 2021. godine planiramo u Buzetu, u hotelu Fontana prirediti Izložbu svježeg istarskog crnog zimskog tartufa Tuber Melanosporum koji se „lovi“ od sredine siječnja do kraja ožujka. To je najskuplji crni tartuf, koji svoje kupce pronalazi upravo za vrijeme skijaške sezone u Alpama, posebno Francuskim i Švicarskim", kazao je Marušić.

"Kupci u tim zemljama trenutno marginalno znaju da konzumiraju istarski crni zimski tartuf. Mi ćemo ga predstaviti i podignuti mu vidljivost tom izložbom. Ona bi trebala postati tradicionalna u hotelu Fontana, zimi prije Maškara. Jer to je pravi izvoz, ali da se zna da je iz Istre. Početkom prosinca 2021. godine na pročelje hotela Fontana, će se postaviti Spomen obilježje u čast velikom biologu znanstveniku profesoru Massimo Selli koji je prije 90 godina nedaleko od centra Buzeta pronašao veliki bijeli tartuf  i to zapisao. Na obilježavanje toga događaja dolaze članovi njegove obitelji i predstavnici Fondacije Sella iz Italije“", zaključio je Robert Marušić.

“Cilj istarskog tartufarskog sajmovanja nije samo čisti, suhi biznis i lokalni gastro show. Do prije dvadesetak godina imali smo veliki problem međunarodnog identiteta istarskih tartufa. Oni su izlazili iz Istre pedeset i više godina raznim kanalima i u svijetu se prodavali i predstavljali kao talijanski ili francuski tartufi!  Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća Buzet je proglašen gradom tartufa,  Livade centrom tartufa,  Motovun je čak sljubio svoj poznati teran sa tartufom.  Identitet i demistifikacija je nepovratno započela i sada je na Europskoj i svjetskoj trpezi priznati, nadaleko poznati istarski tartuf!”, poručuje Marušić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa