U općini Medulin obilježen Dan antifašističke borbe

0
Na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Medulinu
Na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Medulinu

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja načelnik Općine Medulin i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule – Podružnica Medulin položili su vijence u spomen na žrtve fašizma na Spomenicima  palim borcima u Medulinu, Pomeru, Vinkuranu, Banjolama i Premanturi, te na spomen grobnici palih boraca u Premanturi. 

Ratko Lorencin, predstavnik Saveza, istaknuo je kako se ove godine obilježava 75 godišnjica pobjede nad fašizmom, te kako se ona obilježava dosta skromno, iako je nužno stalno podsjećati koliko je ideja antifašizma aktualna. Naglasio je kako smo oprostili, ali nismo  zaboravili sve nedaće koje je fašizam donio ovim prostorima, te kako je nužno  mlade upoznati s uzrocima i posljedicama fašističkog terora. 

Načelnik Općine Medulin, Goran Buić izrazio je zadovoljstvo što je u svim mjestima na polaganju vijenaca prisutan znatno veći broj mještana nego prijašnjih godina, te kako je prisjećanje na antifašističku borbu veoma važno ne samo zbog prošlosti, već i zbog sadašnjosti i budućnosti. Izrazio je bojazan da bi, posljedice korona krize, mogle uzrokovati jačanje ekstremizama, te da i iz tog razloga treba isticati našu antifašističku tradiciju. Svečanost je uveličala mlada flautistica Marina Dadić. 

Polaganju vijenaca prisustvovali su uz brojne mještane zamjenik načelnika Damir Demarin, vijećnici općinskog vijeća, predstavnici mjesnih odbora te je osobito zanimljivo  i vrijedno  bilo na jednom  mjestu vidjeti devedeset i  osmogodišnju Šteficu Hinić rođenu Jurlina, prvu partizanku iz Premanture, djecu i unuke pripadnika NOB-a. (Foto: Vladimiro Gagliardi, Ozren Valentić, Franko Frgačić i Lara Vujica)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa