Grbin objavio kandidaturu za gradonačelnika Pule: Želi probuditi „uspavanu ljepoticu“

0
Ornela Grujić-Cukon, Peđa Grbin i Ivan Lasić
Ornela Grujić-Cukon, Peđa Grbin i Ivan Lasić

Peđa Grbin, saborski zastupnik i pulski gradski vijećnik, SDP-ov je kandidat za gradonačelnika Pule, objavljeno je to na konferenciji za medije 9. siječnja u Puli kojom prilikom je Grbin izjavio kako je Pula uspavana ljepotica koju treba probuditi.

„Puli je potrebna promjena. Naš grad nije u najboljem stanju. Prije osam godina SDP je s IDS-om krenuo u koaliciju koja je Gradu Puli trebala donijeti promjene. Ne možemo zanijekati da je u tom razdoblju bilo i dobrih stvari, ali otvoreno moramo reći da Puli nismo donijeli ono što smo trebali“, rekao je Grbin na početku.

Pojasnio je kako se Pula oslanja na prirodne ljepote i Austro-ugarsko nasljeđe, a taj je grad, smatra, puno više od toga. Stoga je sa svojom strankom, kaže Grbin, odlučio na izbore izaći samostalno i predstaviti program građanima. Za početak  je iznio tek dio programa koji nude.

Gorući problem nezaposlenost i gospodarstvo

„Našim gradom se upravljalo bez dovoljne komunikacije s građanima, nije bilo izravne komunikacije i to je prvo što ćemo promijeniti. Gorući je problem nezaposlenost i gospodarstvo“, rekao je i napomenuo kako treba pomoći Uljaniku no naglasio da to nije dovoljno. „Moramo se pobrinuti da ostalim poslovnim subjektima koji rade u Gradu Puli i koji će tek doći, osiguramo uvjete za rad posebno uz poslovnu zonu koja gradu nedostaje“, rekao je i kao minus naveo nikad zaživjelu poslovnu zonu u Valmarinu.

Turizam, smatra Grbin, ne treba isključivo megalomanske projekte. „Turizam nije neko čudo koje će pasti s neba i spasiti Grad“, rekao je i izjavio kako valja pomoći manjim ugostiteljskim objektima da opstanu. „Ne želimo da uvjet za dozvolu širenja terase bude izlaganje suncobrana sa znakom Gineta“, rekao je.

Napomenuo je i da će im zadatak biti završiti započete komunalne radove, prije svega sustav odvodnje. „Projekt uređenja Rive koji je naš Grad usvojio izgleda prekrasno, ali za njega se bojim da je znanstvena fantastika. Građanima moramo ponuditi uređenje Rive, ali na jasnim temeljima“, rekao je Grbin i kazao da hitno treba sanirati prometnice i fasade u Puli.

Novi vrtić na području Mjesnog odbora Sisplac

Govoreći o obrazovanju, Grbin je izgradnju nove škole na Velom Vrhu istaknuo kao dobar primjer naglasivši kako je to samo dokaz da smo mogli i možemo bolje, stoga je obećao da će se zalagati za obnovu osnovne škole u Šijani. A novi vrtić na području Mjesnog odbora Sispalc je neophodan u gradu, smatra Grbin.

Osvrnuo se i na gradnju bazena za koju misli da se neće pobrinuti Danko Končar kako je obećano.  „Izgradit ćemo ga našim sredstvima, za naše građane, na mjestu koje je odavno određeno i s projektom za koji odavno imamo dozvolu, a to je Pragrande. Lokacija lako dostupna školarcima i svim ostalim građanima“, istaknuo je Grbin.

Na kraju je rekao kako je njegov program za razvoj Pule, program koji će se izgraditi i provoditi s njihovim političkim partnerima, ali prije svega s građanima Pule. „Uvjereni smo da zajedničkim nastupom možemo trgnuti naš grad i ponuditi mu bolju i odgovorniju vlast i budućnost kakvu je naš grad odavno zaslužio“, zaključio je Grbin.

Grbin: Jakovčić i Kajin trebaju "dignuti ručnu"

Novinare je zanimalo na koji način je odlučeno da će on biti kandidat za gradonačelnika, s obzirom da je gradski SDP raspušten. „Sve je u skladu s našim statutom. Bilo bi bolje da su tijela već formirana, ali nekad vrijeme traži da se daju odgovori. Moja kandidatura je odlučena u ponedjeljak kada smo se sastali - članovi predsjedništva, gradskog odbora, bivšeg nadzornog odbora i predstavnici Foruma mladih, Foruma seniora i Foruma žena te smo raspravili o tome kako treba izaći na izbore“, pojasnio je Grbin.

Rekao je i da razgovaraju o suradnji sa HSU-om, HNS-om, HSLS-om, SDSS-om i još nekim strankama od čega je s nekima pregovor otišao već dosta daleko. „S IDS-om smo očito već odavno raskinuli suradnju s obzirom da je još 13. studenog Ivan Jakovčić izjavio da IDS ide samostalno na izbore. A u ponedjeljak je rekao da koalicija s SDP-om na lokalnom nivou nije moguća. Što smo nakon te izjave trebali zaključiti?“, upitao je Grbin odgovarajući na pitanje novinara jesu li s današnjim danom i službeno raskinuli suradnju tj. koaliciju s IDS-om.

Grbin je na upit novinara komentirao Jakovčićevu izjavu kako Kajin svojim istupima šteti stranci. „Tako možemo reći i da Jakovčić svojim izjavama šteti IDS-u. Smatram da je to samo prepucavanje izjavama i da ponekad i jedan i drugi trebaju dignuti ručnu“, rekao je i naglasio kako ne smatra da Kajin šteti SDP-u, o čemu će u konačnici ionako odlučiti građani. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa