istarske 'medežije'

Hum je poznat po biski i još jednom popularnom napitku

0

Nalazi se u Istri. On je najmanji grad na svijetu i ima preko 300.000 tisuća posjetitelja na godinu, što je moramo priznati stvarno reprezentativna brojka. Hum je i grad čudotvorne rakije Biske. Napitka starih Druida. Današnji izgled Hum je dobio u XI.st kad je na ostacima stare utvrde izgrađen Humski kaštel. Prvi pisani zapisi o Humu datiraju iz 1102.godine kad Ulrich II. daje Hum, uz niz drugih kaštela, kao feud akvilejskom patrijarhu. U darovnici se navodi ‘castrum Cholm’ (prema starom hrvatskom obliku Hlm).

Hum ima dvadesetak stalnih stanovnika, dvije crkve, dvije ulice, jednu konobu, nekoliko privatnih iznajmljivača i nekoliko turističkih trgovina. Humska Biska je domaća rakija koja se sprema od domaće rakije, bijele imele i četiri vrste trava. Recept je star otprilike dvije tisuće godina, a zadnji čuvar baštinik toga dokumenta bio je pokojni humski župnik Josip Vidau koji je bio i poznati travar.

Osim rakije Biske, još je jedan popularni napitak a neki kažu hrana, “nastanjen” tradicionalno u Humu. Istarska supa koja se pije iz bukalete, sastoji se od crnoga vina, komada kruha dobro ispečenog na gradelama, malo šečera, papra i domaćeg istarskog maslinovog ulja.

Jednom godišnje početkom lipnja, obnavlja se stari običaj biranja gradskog poglavara. “Izbor Župana Huma na leto dan”. Taj dan, uz svečano otvaranje gradskih vrata, pjesme i plesa sjeverne Istre, jedanaest mjesnih sudaca bira župana Huma. U dogovoreno se vrijeme sastanu suci, dotadašnji župan i stanovnici Huma i njegova 33 sela i zaseoka. Suci posjedaju uokolo velikog kamenog stola. Župan uza se ima župansku palicu, što je od nekad označavala vlast po uzoru na vladarsko žezlo davnih hrvatskih kraljeva. Novog župana izabiru između sebe tako da uzmu “raboš” – kratku drvenu palicu četvrtastog oblika. Obicno predlože dvojcu i naznače svakom jedan ugao na rabošu.

Oštrim kosirom urezuju glasove svakom kandidatu na jednoj strani raboša. Onaj kandidat koji dobije više ureza taj će bit izabran za župana. Dosadašnji župan prebroji ureze i proglasi svog nasljednika. Novi župan biranim riječima zahvaljuje na časti. On upravlja javnim radovima, brine se za red i čistoću, rješava nesuglasice i nesporazume među stanovnicima i izriče kazne neposlušnima koji narušavaju red u Humu i okolnim selima. Ako ste u Istri, pridite va Hum. (M.S./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa