'Psi ne bi trebali biti ovdje jer se znaju zaigrati i lajati' (video)

0
Foto: HRT
Foto: HRT

Ovakav pjev može se čuti na jednom posebnom mjestu. To je slana močvara Palud. - Još u doba austrougarske Palud je spojen s morem, međutim, detaljnija istraživanja su otkrila da postoji podzemna veza mora i močvare, govori Svjetlana Lupret-Obradović, JU Natura Histrica za HRT koji je objavio reportažu iz Paluda.

Palud je dom za 235 vrsta ptica. Zato su ovdje zabranjeni automobili. Pa čak i bicikli. Pravila ponašanja su stroga. - Znači lagana šetnja, manje grupe ljudi, što tiše razgovarati, pogotovo kad se nalaze ovdje uz promatračnicu. Naravno psi ne bi trebali biti ovdje jer se znaju zaigrati i lajat, naglašava Mladen Perčić, čuvar prirode, JU Natura Histrica.

Ovdje ima čaplji, ibisa pa i plamenaca. - Zadnjih nekoliko godina imamo jednu rijetku i ugroženu vrstu, zove se vlastelica, crvenonoga, i ona se počela ovdje gnijezditi govori Lupret-Obradović. Vlastelica nam je spremno pozirala na sigurnoj udaljenosti. Malo bliže prilazi nam pomalo pospana nutrija. No osim bogate flore i faune, Palud skriva još jedno blago. Bogatu povijest. Negdje na njegovim obalama nalaze se tragovi dinosaura. Tu je i ova drevna rimska cisterna. No, pravu priču o ovom mjestu pričaju nam njegovi stanovnici. Samo ih trebamo pažljivo poslušati, donosi HRT na čijim stranicama pogledajte video.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI RADNIK/ICA NA RECEPCIJI / ASSISTANT FRONT OFFICE AGENT

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA