Miletić o pregovorima s Restartom: IDS-u i PGS-u četiri mandata

0
Boris Miletić na N1 televiziji
Boris Miletić na N1 televiziji

Predsjednik IDS-a Boris Miletić bio je gost Novog dana. Govoreći o suradnji IDS-a i Restart koalicije, rekao je kako oni kao stranka uvijek inzistiraju na svojim politikama i programima, a kao ključne teme istaknuo je status Istre i decentralizaciju Hrvatske, donosi N1.

Upitan jesu li dobili konkretnu ponudu od Restart koalicije, Miletić je rekao kako im je u pregovorima važna Istra kao samostalna regija. Osim toga, temeljno pitanje za njih je decentralizacija Hrvatske, kako bi lokalne zajednice dobile više ovlasti i mogućnosti. "To je tema cijele Hrvatske... Pogledajmo Austriju, Njemačku, Dansku, bilo koju razvijenu europsku zemlju. Vrijeme je da se to primijeni i u Hrvatskoj."

Dodaje kako smo, kao zemlja, previše centralizirani i birokratizirani. "Zemlju trebamo promijeniti na način da se olakša porezna presija na gospodarstvo... Zašto ovlasti ne spustiti na regije, zašto ovlasti držati u političkom Zagrebu", pita se čelnik IDS-a pa dodaje kako je moć centralizirana u jednom mjestu, a to je politički Zagreb.

Miletić je kazao da Istra po svim kriterijima zaslužuje biti autonomna, samostalna regija.

Što se tiče jamstva SDP-a, kaže kako si u nekim stvarima moraju vjerovati na riječ. Službenu ponudu od SDP-a su dobili. IDS i PGS dobit će ukupno četiri madata, od kojih tri idu IDS-u, a jedan PGS-u.

Na prošlim predsjedničkim izborima IDS je bio podrška Zoranu Milanoviću za Pantovčak. Upitan jesu li se u pregovorima spominjali i lokalni izbori, s obzirom na priču o tzv. "paktu o nenapadanju" na lokalnim izborima iduće godine, Miletić ističe kako to nije tema. "Bavimo se parlamentarnim izborima. No ono što je bitno, IDS i Istra su uvijek bili korak ispred", rekao je. "O pitanju izbora za gradonačelnika Pule odlučivat će naša tijela kad za to dođe vrijeme."

U izbore ulaze s optimizmom "da neke stvari naprosto moramo promijeniti na bolje".

O turističkoj sezoni

Miletić smatra da Vlada i premijer po tom pitanju ne čine dovoljno te da bi trebali biti aktivniji i iskoristiti resurse koje imamo.

"Blizu smo srca Europe, turizam neće biti toliko orijentiran na avionski prijevoz, ali i tu kasnimo. Grčka je davno rekla da je spremna prihvatiti goste. Trebala bi doći čvrsta poruka od premijera, svi znamo koliki je udio turizma u BDP-u, ostale grane nindustrije nisu toliko razvijene... Trebamo biti puno aktivniji i učiniti sve kako bi se turist odlučio za Hrvatsku. Dobro smo se postavili prema epidemiji, imamo sve resurse i trebamo ih iskoristiti. Spavamo i prespori smo", poručio je Boris Miletić, donosi N1.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa