Sustav u Istri pokazao svu svoju spremnost u izvanrednim okolnostima

0
Sjedište Istarske županije
Sjedište Istarske županije

Četvrta sjednica Povjerenstva za turizam održana je 25. svibnja u sjedištu Istarske županije u Puli, a prisustvovali su joj predsjednik Povjerenstva župan Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule i predstavnik svih JLS-a u Istarskoj županiji Boris Miletić; predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba; predsjednik Udruženja marina pri HGK Sean Lisjak; direktor TZ IŽ Denis Ivošević; bivši župan Istarske županije i aktualni zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego; bivši župan Istarske županije i bivši zastupnik u EP-u Ivan Jakovčić, bivši ministar turizma i zastupnik u 9. sazivu Hrvatskog sabora Anton Kliman, te pročelnica UO za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

Sjednici su prisustvovali i načelnik Stožera CZ Istarske županije Dino Kozlevac i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, koji su se osvrnuli na najnoviju epidemiološku situaciju u Istri. Načelnik Kozlevac je kazao kako je prva faza epidemije koronavirusa odrađena, te zahvaljujući svima, struci, javnom, privatnom sektoru i građanima, a posebice odličnoj suradnji s istarskim gradonačelnicima i županom, situacija u Istri je danas povoljna.

Međutim, Kozlevac naglašava kako je i dalje oprez neophodan posebice u kontekstu otvaranja granica i dolaska gostiju. Sustav je bio napregnut tijekom protekla dva mjeseca, ali je dobro organiziran te je pokazao svu svoju spremnost u izvanrednim okolnostima. Kompletan zdravstveni sustav u Istri je odradio izvanredan posao. Trenutno se rade, dodao je Kozlevac, procjene i planovi za eventualnu naglu pojavu zaraze virusom COVID-19 tijekom turističke sezone s ciljem da Sustav bude spreman promptno reagirati.

Ravnatelj Stojanović osvrnuo se konkretnije na brojke, rekavši kako je u Istri bilo sveukupno 90 oboljelih, a trenutno su još samo tri osobe u samoizolaciji.  Unatrag 15 dana uzeto je 1355 uzoraka brisa, odnosno u prosjeku njih stotinjak dnevno. Dr. Stojanović je govorio i o protokolu postupanja kod potencijalno zaražene osobe, te je kazao kako je potrebno 5 sati da se od uzimanja uzorka brisa, dobije rezultat.

Govora je bilo i o problematici nadolazećeg vikenda zbog neradne nedjelje. Naime, u subotu, 30. svibnja je državni blagdan te će taj dan biti neradni, stoga su prisutni složni oko nužnosti slanja dopisa predsjedniku Vlade RH i nacionalnom Stožeru CZ s prijedlogom da nedjelja, 31. svibnja bude radna.

Što se tiče promotivne kampanje za 2020. godinu, direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević kazao je kako je ona u finalnoj fazi pripreme te bi kroz narednih nekoliko dana trebala biti najprije usmjerenja prema austrijskom i njemačkom tržištu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa