Znate li za tajnu kemikaliju ugode? Ima je u tartufu i majčinom mlijeku

0
Ilustracija (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Samo u službenoj evidenciji HGK, u Hrvatskoj se na godišnjoj razini priređuje preko 300 različitih sajmova. U Istri preko 40. Iako je internet omogućio sveopću dostupnost informacija, proizvoda i usluga sa svih krajeva svijeta, nastup na sajmu i dalje drži prvo mjesto po broju ostvarenih kontakata i poslovnih suradnji. To je alat za ulazak na tržište, sklapanje poslova i procjenu konkurencije. Buzet uskoro dobiva simbolično rečeno 301 sajam u Hrvatskoj i 41 sajam u Istri! U organizaciji buzetskog restorana Stara Oštarija, koji se nalazi u starogradskoj jezgri, priprema se Prvi Sajam istarskog crnog tartufa. Izabrani termin sajma je zadnji vikend mjeseca lipnja, subota 27.6. i nedjelja 28.6.2020.

Buzet je jedini nacionalni grad tartufa. U rujnu mjesecu prvi otvara sezonu i lov na istarski bijeli tartuf a sada dobiva i Prvi Sajam istarskog crnog tartufa u idealnom ljetnom terminu za Tuber aestivum, svježi crni tartuf.

U dolinama oko Buzeta, ali i na tzv. poštama od Huma i Roča preko Mluna, Sovinjaka, Vrha, Senja i Krušvari pronalazi se i lovi nekoliko vrsta tartufa. Tuber melanosporum je crni tartuf koji se lovi od siječnja do proljeća i smatra se jednim od najboljih crnih vrsta vrlo poznatih u Istri. Tuber aestivium je ljetna vrsta crnog tartufa a Vrsta Tuber brumale spada također pod crne tartufe, koji se lovi zimi već od prosinca. Bijeli, Tuber magnatum od rujna do siječnja. Drugim riječima u Istri, posebno u zoni tartufa oko Buzeta, Motovuna, Livada i Grožnjana, svježih tartufa ima cijele godine!

Znate li što je Anandamid? Istražujući tartuf, saznalo se da sadrži aktivnu tvar koja nedvojbeno popravlja raspoloženje i djeluje na osjećaj ugode. To je kemijski proces odgovoran za pokretanje osjećaja blagotvornosti kod sisavaca. Pronađen je u majčinom mlijeku i on je odgovoran što budi poriv kod novorođenčeta za sisanjem.

Kako bi proslavili vrijednost istarskih tartufa i njegovu važnost u gurmanskoj kuhinji, u Istri je stvorena jedinstvena oznaka izvrsnosti Pravi tartuf - Tartufo vero. Ta markica se dodjeljuje odabranim restoranima koji pripremaju tartufe po najvišim gurmanskim standardima. Isključivo svježe.

Tuber aestivum, istarski ljetni crni tartuf, je jeftiniji od svog bijelog, skupocjenog rođaka, bijelog Tuber magnatuma i cijena mu se kreće u sezoni oko 330 eura za kilogram. Postoje primjerci crnog tartufa, “Jokera” kapitalca koji na trenutnom tržištu ovisno o ponudi i potražnji mogu postići vrtoglave cijene pa čak i do nekoliko tisuća eura. Iz Istre se godišnje izvozi nekoliko tona tartufa u ostatak Europe ali i u Ameriku i Aziju. 

“Cilj istarskog tartufarskog sajmovanja nije samo čisti, suhi biznis i lokalni gastro show. Do prije dvadesetak godina imali smo veliki problem međunarodnog identiteta istarskih tartufa. Oni su izlazili iz Istre pedeset i više godina kroz razne kanale i u svijetu se prodavali i predstavljali kao talijanski ili francuski tartufi! Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća Buzet je proglašen gradom tartufa, Livade centrom tartufa, Motovun je čak sljubio svoj poznati teran sa tartufom i demistifikacija je nepovratno započela” ističe Robert Marušić i nastavlja, “sada je na europskoj i svjetskoj trpezi priznati, nadaleko poznati istarski tartuf !”

Istarski ljetni crni tartuf, Tuber aestivum se pronalazi i lovi dresiranim psima u podnožju hrasta, lješnjaka, topola, bukvi pa čak i borova. Raste površinski a oni koji poznaju mikro stanište, mogu ga rukama, prstima opipati u zemlji.

Nekadašnjim starim Pravilnicima o zaštiti gljiva, sakupljanje svih vrsta tartufa bilo je dopušteno isključivo od 15. rujna do 31. siječnja. Naporima znanstvene struke, lovaca tartufara ali i pritiskom Istarske Županije posebno turističkog ureda, sada su propisani pojedinačni termini za sakupljanje osam vrsta tartufa. Time je proširena sezona tartufarenja gotovo na cijelu godinu. To je jedan od strateških istarskih turističkih proizvoda. Ljetni crni tartuf dopušteno je sakupljati tijekom lipnja, srpnja i rujna tako da se crni tartuf kao legalna namirnica poslužuje i prodaje u turističkoj predsezoni i sezoni. 

Prvi Sajam istarskog crnog tartufa, održati će se u Buzetu zadnjeg vikenda mjeseca lipnja, subotu 27.6. i nedjelju 28.6.2020. godine u ideji i realizaciji buzetskog poduzetnika Roberta Marušića i domaćinstvu restorana Stara Ostarija koji ima licencu Tarufo Vero. Na buzetskom ljetnom sajmu će biti izloženo preko 50 kilograma tartufa. (D.D./Istragram)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONAR/KA

Do: 27.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

FIZIOTERAPEUT/KINJA

Do: 28.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA