Staza sedam slapova

Tu se nalazi omiljeno kupalište starih Buzećana, ali i puno više od toga

0
Foto: Istragram
Foto: Istragram

Kod Buzeta se nalaze najvažniji izvori vode za cijelu Istru. Tu je priroda začarano nacrtala put rijeke Mirne, od svojih vrela, po skalama i grotama te najduže istarske rijeke na kojoj se nalaze brojni slapovi. Ovo je šetnja krajolikom tamo gdje se rijeka Mirna rađa. Staza 7 slapova je kružna staza koja počinje i završava ispod starog grada Buzeta u dolini pokraj Istarskog vodovoda. Vodi od Selca do Glistonija preko Kuhari do Kotli. Ako istražujete Istru, ona je idealna za početnike koji žele u nekoliko sati vidjeti jedinstveni buzetski kraj, rađanje prirode.

Staza 7 slapova je prava Croatia365, ljeti zelena i bogata vegetacija, u jesen kiše napune rijeku Mirnu i pritoke pa huk vode koja se prelama preko stijena stvara neviđeni doživljaj, a zimi zaleđene kapljice stvaraju prirodne neobične oblike. Proljeće je jutro ove prekrasne cjelogodišnje avanture koja prvim suncem zove svoje posjetitelje. Staza je dugačka 13,5 km, a za njen obilazak je dovoljno 5 do 6 sati. U svojem prvom dijelu prolazi buzetskom trim stazom i šetnicom uz desnu obalu rijeke Mirne. 

Prvi slap do kojeg stižete visok je 5 metara, a jezero kojim se puni široko je 25 metra. Drugi slap je nešto viši. Slap Bačva visine je 9 metara i širine 6 metara a stvara jezerce nešto manje od prvog, otprilike 15 metara. Treći slap je Vela peć visok 27 metara i širok 6 metara. Četvrti slap je Mala peć visok je 4 metra i širok 3 metra. Peti slap Kotli, visine je 12 metara i širine 7 m. U blizini je stari mlin s kojeg se pruža pogled na jezerca i slapove. Šesti slap je niže od Kotli Ispod stare “kave”, odnosno kamenoloma. Visok je 8 metara i širok 3 metra te stvara jezero širine 16 metara.

Sedmi i posljednji slap je Grjak visine 9 metara čije je jezerce široko 37 metara i duboko 7 metara. Omiljeno kupalište starih Buzećana. Uz stazu se nalazi i stari Napoleonov most iz početka 19. stoljeća. Most sv. Jožefa ili kako se još naziva Francuski most, podignut je za vrijeme Napoleonove vladavine u Istri.

Što morate znati o 7 slapova:

Buzet(Ist.vodovod) – Selca – Glistonija – Kuhari – Kotli – Buzet(Ist.vodovod)
 13.30 km je dužina staze
Kreće se iz Buzeta grada tartufa, u dolini rijeke Mirne kod Istarskog Vodovoda
Cilj je u Buzetu na istome mjestu
318 metara je visinska razlika rute
5:00 do 6:00 h (pet sati do šest sati je otprilike potrebno za napraviti krug obilaska 7 slapova)

Rute:

Preporučene opcije – Malo zahtjevnija
-staza je duga oko preko 13 kilometara i potrebno je 5-6 sati ovisno od zaustavljanja i tempa učesnika. 

Trasa je: Istarski vodovod parkiralište, Tombasin, Komarov most, slapovi: Zagon i Bačva; penjalište Slonove surle, Plavo jezero te slapovi Vela i Mala peć, Napoleonov most, zaseok Kotli i njegovi slapovi te u povratku Zelenšćak i Grjak. Usput se prolazi uz napuštena naselja Glistonija i Scaveti te selo Kuhari a u povratku Pengari. U povratku se tri puta prelazi niski gaz rijeke Mirne.

Preporučene opcije – Srednje zahtjevna (manje slapova)
– staza je duga oko 6 kilometara i za obilazak je potrebno oko 3 do 4 sata ovisno od zaustavljanja i tempa učesnika. 

Trasa je: Istarski vodovod parkiralište, Tombasin, Komarov most, slapovi: Zagon i Bačva; penjalište Slonove surle, Plavo jezero te slapovi Vela, Mala peć i Grjok. Povratak preko Pengari i Tombasina. U povratku se tri puta prelazi niski gaz rijeke Mirne.
Preporučene opcije – Lagana (jedan slap)

To je najkraća varijanta staze – duga je oko 5 kilometara i potrebno je oko 2 do 3 sata ovisno od zaustavljanja i tempa učesnika. 
Prolazimo desnom obalom Mirne prema Tombasinu te dalje ispod Pengari prema Grjaku. Tri puta prelazimo Mirnu. Nakon razgledavanja slapa Grjak, prolazimo pored kapelice Sv. Lucija te stazom ispod Pengari do parkirališta kod Istarskog vodovoda.
Preporuke za ugodan doživljaj su:

-Imati sobom piće – najbolje vodu a ima je po putu u izobilju ako treba dopuniti
-Ljeti zaštitu od sunca – kapa, naočale
-Obući se slojevito
-Na noge obuti čvrstu obuću 
-U ruksak također staviti rezervnu majicu, mali ručnik i čarape.
-Mobitel napuniti na 100%.

Buzetska “Staza 7 slapova” je pravi individualni ali i obiteljski doživljaj. U dobi 7 godina do 77 godina vrijedi ISTRAžiti kraj u kojem sve počinje. Gdje se rađa vodena Istra. Blizina Roča, Huma, Sovinjaka, Vrha i Buzeta jamče pravu domaćinsku ugostiteljsku avanturu zone tartufa a to je upravo ono što čovjek u ovo novo vrijeme traži i treba mu. Mir, individualnost i sigurnost. (R.M./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa