Tko je Rajko Boričić? Njegova biografija će vas zadiviti

0
Foto: Istragram
Foto: Istragram

Rajko Boričić je Predsjednik žirija izbora Naj-fotografija istarskog praznog grada, mjesta, naselja, trga ili ulice. Natječaj je objavio portal Istragram zbog tužnog izgleda naših istarskih pustih gradova mjerama Covid19 zaštite i akcije #ostanidoma, piše Istragram. Pristiglo je puno Vaših fotografija, i kako bi bili i ostali “bezgrešni”, redakcija Istragram.hr je u pomoć pozvala možda najkompetentniju osobu u Istri za ocjenjivanje fotografija a to je Rajko Boričić. Rođen je u Chicagu, SAD, 1967. godine. Još u Americi se počinje baviti fotografijom kroz školsku fotosekciju uglavnom za hobi i za školske novine. Početkom 80-ih dolaskom u Istru, u Hrvatsku nastavlja se baviti fotografijom sa opremom koju donosi sa sobom (svoj prvi SLR Minolta aparat) i to najviše na području Opatije gdje ide u srednju školu te kasnije na fakultet. Neiscrpna inspiracija bilo mu je opatijsko Lungo Mare.

Paralelno s fakultetom za turizam i managment svoje fotografije počinje plasirati u lokalne i državne novine te neke magazine. To su bili njegovi prvi komercijalni koraci gdje prihode u cijelosti troši za nabavku foto opreme, objektiva, rasvjete i svega potrebnog da postigne savršenu fotografiju. Najdraža fotoreportaža mu je ona s američkog nosača aviona Dwight D. Eisenhower kojega je privilegirano kao američki građanin i novinar uspio posjetiti 2000. godine ispred Dubrovnika i koji je objavljen kao duplerica u Glasu Istre a prenesen i u Večernjem listu.

Godine 1996. prvi put nastupa na jednom foto natječaju te osvaja prestižnu nagradu Grada Labina za autorski rad i dobiva pravo organizacije samostalne izložbe a tema koju je odabrao su mu bile “Venecijske Art maske”. Do sada je imao i nastupao na bezbroj samostalnih i skupnih izložbi, od kojih izdvaja izložbu putopisne fotografije iz Kine na relaciji Hong Kong – Peking na festivalu dokumentarnog filma u Poreču. Izložbu je predstavio, otvorio i “odabrao” legendarni Đelo Hadžiselimović.

1997. godine otvara Foto studio Festival u centru Labina, te kasnije poslovnice u Buzetu i Rovinju. Godine 2000. uvodi u Foto Festival prvi digitalni laboratorij za izradu fotografija u investiciji od milijun kuna a na čijoj je promociji i otvaranju bio američki veleposlanik sa suradnicima. Uz najveći istarski laboratorij za izradu fotografija, Rajko Boričić ima ekipu stručnih suradnika u Foto Festivalu. Njegov “Foto team” pokriva razne evente posebno vjenčanja, krštenja, krizme na preko 150 godišnjih raznih istarskih događanja. U slobodnim trenucima, najviše voli putopisnu fotografiju a ljubav prema fotografiji odvela ga je na gotovo sve kontinente od obala Amerike do Kine, Malezije i Japana. Nositelj je majstorske diplome fotografa, a završio je više profesionalnih radionica Nikon School of photography u San Franciscu. I sam je predavač na raznim stručnim tečajevima i seminarima.

Godine 2017. otvara Vilu i Galeriju Fotografica pokraj Labina u renoviranoj istarskoj stanciji iz 1907. godine koja je u cjelosti dekorirana i dizajnirana u retro fotografskom stilu s poznatim originalnim fotografijama na zidovima vrhunskih majstora primjera Ansel Adamsa do ogromne zbirke arhivskih foto aparata kroz cijelu povijest fotografije. U ovom prostoru se često odrzavaju tečajevi, izložbe i promocije iz fotografskog svijeta, a prije godinu dana, 2019. održala se glavna regionalna svečanost povodom 100. rođendana firme Nikon.

Rajko Boričić živi u Labinu, druga adresa mu je na Floridi gdje boravi u zimskim mjesecima, u braku je s kolegicom fotografkinjom Sanjom Boričić te imaju kćerku Evu. To je Rajko Boričić, predsjednik žirija Istragrama za “Izbor 10 Naj fotografija” istarskog praznog grada, mjesta, naselja, trga ili ulice. Rezultati natječaja objavit če se 13. svibnja u 13 sati na stranici Istragram.hr a deset najboljih dobivaju ručak u jednom opatijskom i jednom istarskom restoranu. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa