Općina Medulin čestita Dan Europe

0

Općina Medulin čestita Dan Europe koji se svake godine obilježava 9. svibnja. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Općina Medulin 2018. godine ustrojila je Upravni odjel za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo koji je od njegova osnutka zadužen za prijavu i provedbu svih projekata financiranih iz Europske unije te nacionalnih fondova.

U zadnje dvije godine pomoću EU projekata odjel je provodio projekte ukupne vrijednosti preko 45 milijuna kuna, a samo u prethodna 4 mjeseca prijavljeno je 9 projekata, od kojih se 8 čekaju rezultati, a 1 projekt je već odobren za financiranje i to u 100% iznosu. Trenutno je 10 projekata u provedbi, a odjel planira i prijavu na nove natječaje Erasmus +, Europa za građane, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Europski socijalni fond, Fond za zaštitu okoliša i ostale Europske fondove sukladno objavi natječaja.

Općina Medulin doista povlači iznimno veliki iznos sredstava iz fondova Europske Unije, ali i iz nacionalnih fondova. Odobrena sredstva su u iznosu od 70-85%, dok su neki financirani u čak 100% iznosu. Od brojnih provedenih projekata i onih koji su trenutno u provedbi ističemo svakako završeni projekt uređenja i opremanja Arheološkog parka Vižula, projekt uređenja Park povijesti Banjole uz popratne sadržaje, projekt Orka – valorizacija prirodne baštine Kamenjaka, postavljanje besplatnih internetskih točaka WIFI4EU, gradnju i opremanje Dječjeg vrtića Pomer, gradnju reciklažnog dvorišta, nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, uređenje i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Vinkuran, projekt „Čuvajmo srce“ kojim se pridonosi povećanju znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevenciji bolesti, projekt „Medulin ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici“, projekt Opera in Canto kojim se promoče opera kod djece nižih razreda osnovne škole, projekt Europe goes local,  te novi projekti „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“, “Plavo zeleno srce Medulina“ i „Zeleni otisci u plavom okviru“.

Također, obzirom da se izniman trud ulaže i na prijave novih projekta trenutno se čekaju rezultati za prijavljene projekte u iznosu od preko 2.600.000 kuna. Prijavljeni projekti odnose se na zaštitu okoliša odnosno natječaj „Pametne ruralne zajednice 21“ , uređenje i opremanje školske sportske dvorane u Banjolama, promociju sporta među djecom,  bratimljenje sa gradom Palma Campania, „Call for good practice – Cave Romane“, Župa Medulin – uređenje i adaptacija, Vrtić Premantura – uređenje i adaptacija, Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu RH te uređenje plaže Bijeca.

Potrebno je još napomenuti da Općina Medulin zajedno s Hrvatskim Telekomom radi na projektu izgradnje mreže sljedeće generacije -  uvođenja širokopojasnog optičkog interneta velike brzine prijenosa podataka za područje općine Medulin, Ližnjan, Barban i Marčana koji je sam vrijedan prema sadašnjoj procjeni oko 60.000.000,00 kuna. Prijavitelj ovog projekta je Hrvatski Telekom, a Općina Medulin je partner u ime svih navedenih Općina.

Upravni odjel za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo pomaže raznim udrugama i organizacijama prilikom prijave na natječaje Europske unije, a ovim putem Općina Medulin poziva sve mještane, udruge, organizacije te osobito poduzetnike da se slobodno obrate djelatnicima odjela za pomoć u prijavi natječaja financiranih iz fondova Europske unije i nacionalnih fondova. Također, obzirom na trenutačno aktualnu situaciju s koronavirusom COVID – 19, Upravni odjel za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo osobito će se usmjeriti na jačanje gospodarstvenika te će rad odjela dodatno usmjeriti na prijavljivanje projekata usmjerenih na jačanje gospodarstva u zajednici. Također, planira se i organizacija savjetovanja gospodarstvenika nakon aktualne situacije s koronavirusom.

Upravni odjel osim za prijavu i provedbu EU projekata zadužen je za opće poslove načelnika, poslove Općinskog vijeća Općine Medulin, sudske sporove, kadrovske poslove, savjetovanje s javnošću, pravo na pristup informacijama, odnosima s medijima te poslovima gospodarstva i poticajima za iste.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa